– Vi hoppas att både lokala företagare och hobbyodlare ska hitta hit. Många har redan en liten överproduktion på frukt och grönsaker i sina trädgårdar, säger Boo Östberg (C) som kläckte idén då han var på resa i Frankrike, där det är marknad varje lördag i nästan varje by.
– Eftersom vi har samma livsmedelslagstiftning i hela EU så tänkte jag att det där borde gå att genomföra även i Knivsta, säger Boo Östberg.
Förutom att många tycker det är godare med frukt och grönt som inte har transporterats långt och att många tycker det är roligt att odla, så har torghandeln ett annat lite mer allvarligt syfte.
– Storskalig produktion av mat är mycket energikrävande, därför hänger energibesparingar ihop med lokal, småskalig matproduktion. Eftersom vi använder fossila bränslen både till lantbruksmaskiner, transporter av maten och till att framställa konstgödsel så blir det en nettoförlust på energi vid storskalig produktion, säger Boo Östberg som även är ordförande i kommunens energistrategigrupp.
Att det ska arrangeras regelbundet återkommande marknadsplatser för lokalt producerad mat har därför skrivits in i kommunens energistrategi.
Och för att göra den småskaliga försäljningen lönsam för fler har kommunen nu också lyckats undanröja de ekonomiska hinder som kan motverka lokal torghandel.
– Kommunen kommer inte att ta ut avgifter för torgplatserna under marknadsdagarna och man behöver inte betala något polistillstånd för att sälja utanför kommunhuset, säger Boo Östberg.
I våras genomförde Knivsta kommun en webbenkät bland invånarna. Där svarade många att de vill ha en torghandel med närproducerad mat.
– Nu i höst blir det torghandel i Knivsta torsdag 5 och torsdag 26 september. Sedan hoppas jag att vi ska kunna fortsätta en gång i veckan i vår, säger Boo Östberg.