Fram till sista juni 2014 får Jobbstudion fortsätta hjälpa unga vuxna som hamnat på sidan av arbetsliv och studier. Det framkom vid ett seminarium, som hölls i Knivsta på onsdagen.
Samverkansprojektet mellan Knivsta kommun och Arbetsförmedlingen, med stöd av Samordningsförbundet i Uppsala län syftar till att få fler unga i jobb. Knivsta har förvisso låg arbetslöshet men även här finns problem. Projektet riktar sig till 18-30 åringar, som har haft problem en längre tid med att ta sig in på arbetsmarknaden eller utbildningssystemet. Sedan 2011 har 61 personer fått olika former av hjälp och stöd i projektet. 41 av dessa ärenden är nu avslutade. Av dem har 18 personer fått något slags arbete. Det handlar i de flesta fallen om olika former av kortare anställningar, men någon har också fått fast arbete. Dessutom har 13 unga hittat en utbildning som passar dem.
Marie Djurström, 22, har fått jobb på kafé i Uppsala.
– Jobbstudion har betytt oerhört mycket för mig. Jag hade nog lite givit upp och började bli ganska lat innan jag kom in där, säger hon.
Tre av de 41 unga som fått hjälp deltog i seminariet och de vittnade om projektets fördelar.
– Det viktigaste var att det gav mig rutiner, något att kliva upp tidigt ur sängen för. Jag fick också träffa andra med liknande problem och det har gett väldigt mycket, säger Eric Tollbom, som nu gör praktik på ett spelutvecklingsföretag i Uppsala.
– Jag funderar på att börja plugga inom IT nästa höst, säger han.
Projektledaren Birgitta Marketeg representerar Knivsta kommun i samarbetet, Anna Åkerfeldt är arbetsförmedlare och Elvy Norberg, SIUS-konsulent (fungerar som länk till arbetsgivare). Tillsammans har de bildat ett team runt ungdomarna. Tre gånger i veckan möts de och det börjar redan vid frukostbordet på morgonen.
– Ett sätt att skapa rutiner och minna om hur det är på en arbetsplats. Man startar ju ofta dagen med en kopp kaffe, säger Anna Åkerfeldt.
Just frukostbordet rönte stor uppmärksamhet hos utvärderarna som granskat verksamheten ett tag.
– Man ser uppenbara hälsovinster med detta frukostbord. Förutom att man äter bra, så fungerar det som en social och pedagogisk mötesplats. Redan vid vardagspratet börjar stödet, konstaterar Mats Lundgren docent i sociologi vid Dalarnas högskola.
Samarbetet mellan flera myndigheter på plats ger också korta beslutsvägar, personalens djupa engagemang och omfattande nätverk bidrar också till att Jobbstudion blivit så lyckad, enligt utredningen.
– Men hur det fungerar på lång sikt är förstås för tidigt att säga något om ännu. Hur implementerar man det i ordinarie verksamhet? Hur kan gjorda framsteg bibehållas och vidareutvecklas? Det kan vara rimligt att anta att det behövs fortsatt stöd i någon form, menar Mats Lundgren.
Han och kollegan Ina xx kommer att lämna en slutrapport till våren då problematiken kommer att utvecklas ytterligare.