– Ja!
Barn i Laggaskolans förskoleklass ropar ut sin förtjusning då deras lag klarar att springa och hämta bollar vid en vägg, utan att bli bollkullade av det andra laget. Under torsdagseftermiddagen var stämningen livad i den lilla gympasalen då barnen för tredje gången fick prova på handboll.
Karl Lagerstedt är en av dem som tycker att det är kul med idrottsfritids.
– Jag tycker att det är kul för att det är roligt att få springa mycket, svara han på frågan om varför det är kul.
Idrottsfritids är ett projekt som drivs av Upplands idrottsförbund och Sisu idrottsutbildarna tillsammans med föreningar och skolor i Uppland. Det hela går ut på att barn får prova på olika idrotter under eftermiddagarna.
– Knivsta, Håbo och Tierp kommuner är de som har gått med under senare tid så nu är alla kommuner i Uppsala län med förutom Älvkarleby som vi snart tror kommer med också. Även Sigtuna och Norrtälje har idrottsfritids i vissa skolor, säger Madeleine Andersson, projektledare.
I Alsikeskolan har eleverna fått prova på att spela handboll med Vassunda IF, spela basket med tränare från Knivsta basket och har fått en introduktion i ridning av ledare från Olunda ryttarförening. Drygt 120 barn från förskoleklass till årskurs 3 har tre dagar i veckan fått sporta en timme per dag. Och tanken med projektet är främst att fler barn ska komma igång och röra på sig samtidigt som de kan ha kul tillsammans.
– Det handlar om att förbättra hälsan, men det är också bra att röra på kroppen för att inlärningsförmågan och mycket annat påverkas positivt. Att det är just yngre barn som valts ut är för att föreningarna ska kunna rekrytera fler till sina barngrupper, säger Madeleine Andersson.
Satsningen blir också en extra resurs för fritidshemmen som i dag ofta har stora barngrupper, men ganska få aktiviteter på grund av att personalstyrkan inte räcker till.
– Samtidigt så föds nya idéer hos personalen när föreningarna kommer in med ny kraft, säger Madeleine Andersson.
En tredje grupp som kan ha nytta av idrottsfritids är barnens föräldrar.
– Ja, vi ser också fördelar för föräldrarna som kanske inte har tid att på kvällarna åka runt och låta barnen prova på olika aktiviteter. Och genom det här projektet så har barnen redan rört på sig när de kommer hem vid dagens slut, säger Madeleine Andersson.
Ridning är en aktivitet som blivit mycket populär i vissa kommuner. Så verkar den bli även i Knivsta, även om barnen ännu ens inte har hunnit prova på att rida.
– Vi var faktiskt lite tveksamma först och tänkte att det skulle bli svårt att inte vara på ridskolan när vi startade. Men nu tror vi att det här blir toppen. Barnen som ska prova på att rida är ju mer förberedda genom den här metoden, säger Eva Gunsäter, ridlärare på Olunda ryttarförening.
Föreningens ungdomsledare har de första tre gångerna tillsammans med barnen ordnat rollspel och teater, svarat på frågor och förväntningar. De har också genom lekar lärt barnen om ridning och hästar. Enda problemet nu är hur barnen ska kunna komma ut till ridskolan på eftermiddagarna då föräldrarna arbetar.
– Från Lagga skola finns det bra kommunikationer, men från Alsikeskolan är det svårare. Fast vi tror att vi klarar av det också. Vi tycker det är jättepositivt att få vara med och det är även fler pojkar som blivit intresserade av vår verksamhet genom idrottsfritids, säger Eva Gunsäter.
Pengarna till idrottsfritidsen kommer från det statliga anslaget Idrottslyftet. Men pengarna räcker bara till juni 2011.
– Vi får se vad som händer sedan, kanske att kommunerna och landstingen kan komma överens om att göra projektet permanent, säger Madeleine Andersson.