"Mälaren är en nationell fråga"

I dag överlämnas en ny rapport om Mälarens framtid och hälsa till regeringen. Regionens länsstyrelser vädjar om en utredning på riksnivå om den livsviktiga sjön.

Knivsta2013-08-29 11:00

För tredje året i rad arrangeras i nästa vecka en konferens om Mälaren som om ingenting görs riskerar att svämma över och bli en havsvik av Östersjön.
Inbjudna till konferensen är bland andra kommun-representanter och forskare. Arrangörer är länsstyrelserna i Uppsala, Stockholm, Västmanland, Örebro och Södermanland.

– Rapporten, som kommer att presenteras under konferensen, är en ny utredning om hur vi behöver arbeta långsiktigt för att hantera utmaningarna, bland annat havsnivåhöjningen. Men vi har inte resurser så att det räcker till de områden som måste utredas mer, säger Lars Nyberg på länsstyrelsen i Stockholm.
Därför kommer rapporten samma dag att lämnas över till regeringen med en vädjan från de fem länsstyrelserna om att regeringen ska ta över frågan.

– Vi anser att Mälaren är en nationell fråga och det behövs en beredskap inför framtiden i området som är en av Europas snabbast växande regioner, säger Lars Nyberg.

Det största hotet mot Mälaren, som är dricksvattentäkt för 2 miljoner människor, är havsnivåhöjningen.

Om 100 år beräknas Mälarens vattennivå ha stigit med en halv meter. Om inget görs kommer då vatten med salt i att tränga in i Mälaren som blir värdelös som dricksvattentäkt, men detta ska man klara genom ombyggnad av Slussen i Stockholm och förändrad reglering av Mälarens nivå. Vissa tider kommer vattennivån att höjas, vissa perioder om året kommer den att sänkas.

När man väntar skyfall ska nivån kunna sänkas i förväg för att undvika översvämningar.
– Det är jätteviktigt att regionen är överens och det är vi nu om bland annat Slussenutbyggnaden, säger Lars Nyberg.
Däremot är kommunerna runt sjön ännu inte överens om hur kostnaderna ska fördelas för byggandet av en högre sluss.
– Men konferensen i år kommer inte att vinklas på hoten mot Mälaren, utan vi vill visa på alla tillgångar med Mälaren som vi tar för givna, säger Lars Nyberg.

Bland tillgångarna finns allt från dricksvatten, natur, historiska minnesmärken, badplatser och annan rekreation till transporter, livligt fiske och jordbruk.
– Bland föreläsarna på konferensen finns stadsplanerare och andra som studerat på vilket sätt vi exempelvis närmar oss vattnet med bebyggelse. Konferensen kommer också att handla om att vi måste jobba för att behålla dessa tillgångar som vi hittills tagit för givna, säger Lars Nyberg.

Övergödning av vattnet är ett problem som förvärras till följd av det ändrade klimatet. Översvämningar och ökad nederbörd kan även föra med sig mer förorenat vatten till Mälaren. Detta har redan börjat ske i Europa, speciellt efter torrperioder som följts av skyfall.
– Man kan när man bygger nytt exempelvis anlägga grönytor nära hus som renar och fördröjer regnvattnet, säger Lars Nyberg om vad som kan göras i vardagen i kommunerna.

Mälaren

Dricksvatten åt två miljoner.
Mälaren är dricksvattentäkt åt två miljoner människor, bland annat åt Knivstaborna, Sigtunaborna och Håboborna.
Övriga kommuner i länet får sitt vatten från grusåsar och andra vattentäkter. Men även grundvattentäkterna kan bli förorenade om Mälarens tillflöden svämmar över. Även viktiga samhällsfunktioner som tunnelbanan, vägar och flygplatser riskerar att drabbas av översvämningar om inga åtgärder görs i Mälaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om