Många är nu arbetslösa
Arbetslösheten har ökat kraftigt i Sigtuna och Knivsta kommuner jämfört med samma period förra året. Men i Knivsta är det ändå relativt få ungdomar som inte har jobb.
Samarbetet med lokala aktörer är viktigt, säger Karin Paulsson, arbetsförmedlingen i Märsta.
Foto: Maria Lindblom
Karin Paulsson, chef för Arbetsförmedlingen i Märsta, säger att även under förra lågkonjunkturen så fanns det en eftersläpning i arbetslöshetssiffrorna.
- Trots att ekonomin vände så tog det ganska lång tid innan arbetslösheten gick ned, men allt är definitivt inte nattsvart. Antalet lediga platser ligger på en låg nivå, men ökar nu något och de flesta ungdomar här hittar faktiskt ett jobb inom ett halvår, säger hon.
Totalt är 62 stycken 18-24-åringar i Knivsta inskrivna på arbetsförmedlingen och hela 304 ungdomar från Sigtuna kommun.
- Av Knivstaungdomarna är det 26 personer som är öppet arbetslösa, det vill säga inte har något alls att göra, medan motsvarande siffra i Sigtuna är 195 personer. Sedan finns också ett mörkertal med arbetslösa, det vill säga personer som inte är inskrivna hos oss, säger Karin Paulsson.
Antalet Knivstaungdomar är alltså inte så högt även om det är tredubbelt så många arbetslösa i dag jämfört med samma period förra året.
- Skillnaden mot tidigare år är att vi inte fick den minskning av arbetslösheten som vi brukar få om somrarna annars. Samtidigt lyckas faktiskt en hel del att hitta en utbildning eller en praktikplats som leder till jobb. Antingen får de ett vikariat där de har praktiserat eller så får de referenser och lyckas på så sätt skaffa andra jobb, säger Karin Paulsson.
Att det procentuellt sett är fler arbetslösa ungdomar i Sigtuna kommun, än i Knivsta, tror hon dels beror på befolkningsstrukturen, dels på att Knivsta är en mindre kommun.
I Knivsta finns exempelvis fler högutbildade och i Sigtuna bor fler ganska nyanlända svenskar.
- Knivsta är en så liten kommun att vi kan ha nära kontakt med skolor, arbetsgivare, kommuntjänstemän och andra. I en liten kommun känner man varandra på ett annat sätt och upptäcker tidigt dem som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden, säger Karin Paulsson.
Även i Sigtuna fungerar samarbetet med kommunen bra, men Sigtunaungdomarna har exempelvis inte samma kontaktnät i Sverige som en del Knivstaungdomar.
- Sedan har vi toppar ibland då vi har för mycket att göra och resurserna räcker aldrig till som man skulle önska. Ungdomar som inte har någon arbetslivserfarenhet sedan tidigare är ju en målgrupp som behöver mycket stöd, säger Karin Paulsson.
Hon tycker att samarbetet med de så kallade externa aktörerna har fungerat bra. Ungdomarna får numera hjälp med personliga coacher, kurser och utbildningar som sköts av företag som anlitas av Arbetsförmedlingen.
- Ungdomarna får hjälp med ansökningshandlingar, att träna på intervjusituationer och att hitta praktikplatser eller utbildning. De hjälper också till med att ta reda på eller hjälpa personen att komma underfund med vad han eller hon vill jobba med i framtiden, säger Karin Paulsson.
Eftersom kontakten med Arbetsförmedlingen är många ungdomars första, riktiga steg in i vuxenlivet så är det viktigt att arbetslösheten inte blir för långvarig, anser Karin Paulsson.
- Det är speciellt viktigt för många unga att så fort som möjligt komma ut i aktiviteter och hitta rutiner. Därför ska vi numera få in alla unga i ett program senast efter att de har varit inskrivna här i tre månader, säger Karin Paulsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!