Många nöjda med sjukvård i hemmet

Sjukvårdsteam som besöker patienter i deras hem kan vara ett sätt att spara sjukhusplatser och pengar åt landstinget samtidigt som vården är mycket bra. Det tycker patienter, anhöriga och anställda som provat modellen.

Sjuksköterskan Ingrid Nilsson hemma hos patienten Birgitta Rangstedt-Lindborg och hennes man Ove Lindborg.

Sjuksköterskan Ingrid Nilsson hemma hos patienten Birgitta Rangstedt-Lindborg och hennes man Ove Lindborg.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2012-05-28 08:57

Det är en vacker dag i maj och sjuksköterskan Ingrid Nilsson slänger vant upp sin ljusgröna sjukvårdsväska på ryggen innan hon beger sig ut till en kommunmärkt bil utanför Kronparksgården i Uppsala.
Hon jobbar i Sjukvårdsteamet och ska hem till Birgitta Rangstedt-Lindborg som bor på landet en bit utanför Danmarks kyrkby. Birgitta är multisjuk och behöver mycket vård efter bland annat en stroke och en komplicerad magoperation. Ändå säger hon och maken Ove Lindborg att vården varit som mest effektiv sedan hon flyttade hem igen.
– Jag tycker det är underbart att få vårdas hemma och känner mig helt trygg och nöjd. Här kan jag samtidigt få vara med ute i trädgården, säger Birgitta Rangstedt-Lindborg och pekar ut över ett hav av färgsprakande tulpaner i en stor rabatt strax nedanför husets veranda.

Varje morgon träffas Sjukvårdsteamet på Kronparksgården i Uppsala, eller basen som de skämtsamt kallar lokalen.
– Teamet är uppdelat i två vårdlag och på morgonen bestämmer man vart man ska åka, säger Estelle Wolf, verksamhetschef för teamet.
För att få bli ansluten till Sjukvårdsteamet görs en bedömning om patientens vård går att ge i hemmet. Sjukvårdsteamet har ett högt remisstryck och alla som vill vårdas hemma får just nu inte plats.

Birgitta Rangstedt-Lindborg låg på Akademiska sjukhuset i ett år och fyra månader. Därefter åkte hon fram och tillbaka mellan korttidsboendet och sjukhuset. I dag får hon omvårdnad av kommunens hemtjänst och sjukvård av Sjukvårdsteamet som har Uppsala och Knivsta som sitt upptagningsområde.
– Korttidsboendet var jättebra och jag trivdes verkligen där, men det är nog så att man lättare drabbas av olika infektioner i sjukhusmiljö. Därför föreslogs att jag skulle få specialiserad hemsjukvård i stället, säger Birgitta Rangstedt-Lindborg.
På sjukhuset låg Birgitta mest i sängen. Sedan hon kom hem har hon varit uppe i rullstolen och kan umgås med barn och barnbarn igen.
– Vår första reaktion när de frågade om vi ville ha sjukvården hemma var: Hur ska det här gå? Vi trodde inte att vi skulle få plats för stora droppställningar här hemma, säger Ove Lindborg.

Men det visade sig att dropp inte behöver ta så stor plats. Droppåsen med pump förvaras i en ryggsäck som Birgitta till och med kan ta med sig utomhus. Sjukvårdsteamet arrangerar även sjukgymnastik, läkarbesök, samtal med kurator och mycket annat ute på fältet.
Och sjuksköterskorna har i sina gröna ryggsäckar med sig nästan allt som kan behövas.
– Vi kan göra det mesta på plats. Vi ger blod, dropp, smärtlindring, gör omläggningar, tar blodtryck, gör provtagningar med mera, säger Ingrid Nilsson.

Det märks att hon har nära kontakt med Birgitta och Ove. De pratar om sticklingar på verandan som kommit en bit på väg och Ingrid Nilsson rör sig vant i deras hem. Hon var med redan vid starten av Sjukvårdsteamet 1998. Dessförinnan arbetade hon på sjukhus.
– Skillnaden mot att arbeta på sjukhus är att patienten kommer i centrum på ett naturligt sätt och att bemötandet blir annorlunda. Här kommer vi till patienterna som en gäst. På sjukhuset blir patienterna mer som en i mängden som måste passa in i sjukhusets rutiner för att hela organisationen ska fungera, säger Ingrid Nilsson.

De flesta av Sjukvårdsteamets patienter i dag är cancersjuka, varav vissa vårdas i livets slutskede. Bland patienterna finns allt från barn till gamla.
– En stor fördel är friheten i arbetet och inte minst kontakten med alla patienter och deras anhöriga. Men det är klart att jobbet med svårt sjuka också är tufft, säger Ingrid Nilsson.
Personalen har kontinuerligt professionell handledning för att de ska klara av jobbet.

I Sjukvårdsteamets uppdrag ingår också att tänka på patientens liv som helhet. Det vill säga att vara uppmärksam på att även livet för anhöriga i samma bostad fungerar. De anhöriga erbjuds olika former av stöd.
– Den specialiserade hemsjukvården är den bästa sjukvård vi någonsin har mött. Egentligen borde alla sjuka som vill, få sjukvård i hemmet, säger Ove Lindborg.

Fakta

I Sjukvårdsteamet, som ger specialiserad hemsjukvård åt barn och vuxna i Knivsta och Uppsala, arbetar 19 sjuksköterskor, tre läkare, läkarsekreterare, arbetsterapeut, sjukgymnast och kurator. I dag har teamet plats för cirka 40 svårt sjuka patienter, varav flera är i livets slutskede. Men en utredning pågår om att utöka med tio platser eftersom det finns ett högt remisstryck. Det finns även tankar om att man skulle kunna utöka den specialiserade hemsjukvården med platser för andra patienter.

Sjukvårdsteamet drivs i samverkan mellan Uppsala kommun och landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om