ChromoGenics bygger på en uppfinning som forskaren Claes-Göran Granqvist från Ångströmlaboratoriet tagit fram. Den handlar om glasrutor som ändrar genomskinlighet i takt med solljuset eller efter behov. På så sätt ska man kunna få in ljus, men inte värme och slipper använda en massa energi på luftkonditionering för att kyla ner byggnader och fordon.
– Med hjälp av ett batteri och ämnen i olika skikt kan fönstrets genomsläpplighet styras på elektrisk väg. Tekniken kan byggas in i fönster eller sättas på befintliga fönster som en tunn plastfilm, säger Greger Gregard, utvecklingschef på ChromoGenics.
Att de nu hyr 600 kvadratmeter i Marma handlar om att de har köpt ny utrustning för att tillverka stora mängder glaslaminat. I dag sköter ett företag i Småland en mindre pilotproduktion åt Uppsalaföretaget. Fram till nu har ChromoGenics utvecklat sin produkt, men i slutet av året ska man börja den kommersiella produktionen.
– Till en början kommer vi bara att använda lokalen i Marma som lager. Men sedan kommer vi kanske att starta tillverkning av elektrokroma glaslaminat där, säger Greger Gregard.
Företaget har i dag cirka 20 anställda.
Kommer ni nyanställa?
– Det är inte omöjligt. Men beslutet om vi ska driva egen tillverkning eller om vi ska lägga ut den, är inte riktigt fattat än, säger Greger Gregard.
Inför försäljningsstarten kommer en demonstrationsinstallation att sättas upp i Kristallen i Uppsala och i någon mer lokal före sommaren. Förhoppningarna många har är att deras produkt ska kunna säljas till kunder i hela världen och att man på så sätt totalt kan få ner energianvändningen genom att minska behovet av luftkonditionering.
Redan 2009 utsågs ChromoGenics AB av affärsnätverket Globe Forum till ett av Sveriges mest nyskapande miljöföretag. Företaget har även fått lån av bland andra Energimyndigheten för att de i deras uppfinning ser en möjlighet att energianvändningen i byggnader kan minskas i framtiden.