Massage gör susen för kusen

Till Marmatorp kommer hästar med ömma muskler och leder. Här har hästmassör Annah Thärnström ­nyligen startat en massage-, friskvårds- och rehabanläggning.

Foto: Nina Leijonhufvud

Knivsta2014-11-24 15:41

Vi besöker den nybyggda gården Active stable i Marmatorp utanför Knivsta en gråkall novemberdag. Islandshästen Hjalp leds in i det uppvärmda rehabrummet för att Annah Thärnström ska kunna visa oss hur hon arbetar.
– Hästar är stora djur och det är inte alltid lätt att veta vad grundproblemet är. Men med hjälp av palpation, att se hästen i rörelse, att använda värmekamera och såklart prata med ägaren om hur han/hon upp­lever hästen så kan man hitta­ problem­områden, säger Annah­ Thärn­-ström.

Hon tar fram en värme­kamera som hon fotar Hjalp med. Hästar får nämligen, precis som människor, en förhöjning, alternativt en sänkning, av kroppstemperaturen i ett skadat eller inflammerat område.
– Värmekameran gör att jag snabbt kan lokalisera det område som behöver under­sökas och behandlas, säger Annah Thärnström som tycker att allt fler börjar inse att man genom att ge hästar friskvård minskar risken för skador.

Dagens ”patient” Hjalp har troligtvis inte ont någonstans, utan är mer här för att prova på massage. När Hjalp får massage och när hon står i ”solariet” står hon blick stilla och ser ut att njuta. Laserbehandlingen är Hjalp där­emot lite tveksam till efter ett tag.
– Solariet står hästarna i för att bli varma och för att de ska slappna av i musklerna.

Lamporna sprider infrarött ljus som ökar blodcirkulationen och hästens välbefinnande.
– En del travstall och hoppstall har också solarium, ­eftersom hästar återhämtar sig snabbare efter hård träning och tävling när de står i solariet, säger Annah Thärnström.
Laser använder hon också, men bara på vissa punkter på hästen.

Finns det inga risker med laserbehandling?
– Nej, jag använder den som en lampa och den mycket­ svagare än den som man bränner och skär med vid operationer. Forskning visar att rätt typ av laserljus av rimlig dos påverkar läkningen av svullnad, inflammation, sår och smärta, säger Annah Thärnström.

Hon blev diplomerad hästmassör förra året, när hon gått klart sina kurser på ­Axelsons, en skola i Stockholm som mest är känd för att utbilda vanliga massörer.
– Men de har även en djurdel för utbildning på hästar och hundar, säger Annah Thärnström.
Hennes intresse för att massera hästar började i 14-årsåldern när hon provade på det under en kvällskurs.

Med massage upptäcker man enligt henne tidigt om hästarna har muskelspänningar som kan leda till problem i hästens rörelseapparat.
– Jag har också fått en större förståelse för hästens anatomi och muskulatur sedan jag började med massage.
Den kunskapen är viktigt för henne själv som ryttare och hon försöker sprida kunskapen vidare.
– När jag har behandlat en häst ger jag alltid ägaren tips. Det handlar om områden som ägaren själv kan massera. Men även träningstips. I många fall är träning på dåligt underlag, att man ridit för ensidigt eller att utrustningen inte sitter bra orsaken till att hästen är spänd.

Annah Thärnström är också utbildad på Jälla naturbruksgymnasium och det var där som hon efter en inspirerande föreläsning bestämde sig för att bli hästmassör.
Hästmassage är numera­ en erkänd metod i Sverige, men bara för några år sedan var misstänksamheten större­.
– Det berodde nog på att man inte såg nyttan med friskvård för hästar och för att det fanns en del oseriösa­ massörer, säger Annah Thärnström.
Hon brukar alltid hänvisa kunden till en veterinär om hästen har en svår inflammation som behöver medicineras eller om hästen är halt.

Fotnot: Palpation betyder att känna/undersöka med fingrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om