Matdom välkomnas i Knivsta

Kammarrättsdomen som ger Sigtuna kommun rätt mot ett av Sveriges största grossistföretag att ställa krav på djurskydd vid matupphandling välkomnas i Knivsta.

Alexander Jönsson, Alfred Göransson och Tim Tingvall äter lunch på Skutans förskola i Knivsta.

Alexander Jönsson, Alfred Göransson och Tim Tingvall äter lunch på Skutans förskola i Knivsta.

Foto: Nina Leijonhufvud

Knivsta2012-02-29 09:05

Även kommuner har rätt att ställa krav på djurskydd då de handlar upp mat. Det visar domen i Stockholms kammarrätt där Sigtuna kommun i förra veckan fick rätt mot ett av Sveriges största grossistföretag.

Domslutet får politiker i många svenska kommuner att jubla. Exempelvis i grannkommunen Knivsta har majoriteten på olika sätt försökt att få till mer miljömässigt hållbara upphandlingar av mat till skolor, förskolor och äldreboenden, men stoppats av Lagen om offentlig upphandling (LOU) och det synsätt som funnits på upphandling i EU.
– Vi funderade till slut på att ansöka hos regeringen om att få bli ett försöksområde för upphandling av närproducerade livsmedel. Men nu kan vår kostberedning nog hitta andra vägar att nå den upphandlingspolicy vi vill ha, säger Kerstin Umegård (MP) som sitter i majoriteten i Knivsta kommun.

Nu kan kommuner och landsting exempelvis välja att köpa in kött som omfattas av de svenska kraven på djurhållning, i stället för den lägre EU-standarden.
– Jag hoppas att Sigtunadomen ska öppna vägen så att det blir tillåtet att välja anbud från lokala producenter för att få ner matens transportsträckor, säger Kerstin Umegård som tycker det är orimligt att barn i Sveriges skolor exempelvis ska äta kyckling uppfödd i Asien.

Det var i oktober 2010 som Sigtuna kommun gick ut med ett upphandlingsunderlag för den mat som ska serveras i kommunen. Man ställde höga krav på ekologi, arbetsrätt och djurhållning i upphandlingen. Men företaget Martin & Servera (dåvarande Servera), som förlorade upphandlingen, yrkade att den skulle göras om. Företagets representanter ansåg bland annat att djurskyddskraven inte finns med i EU:s direktiv och att kommunerna inte får ställa upp krav som missgynnar utländska producenter.

I Förvaltningsrätten i Uppsala dömdes Sigtuna kommun att göra om den delen av sin upphandling. Men Sigtuna överklagade domen och kammarrätten anser att kommunens krav är objektivt ställda. I domen står att det exempelvis finns slakterier i andra länder som klarar kraven, även om deras länder inte har lika långtgående djurskyddslagstiftning som Sverige.
– I kammarrätten har det bland annat handlat om kommunens krav om kortare tider för transport av djur till slakt och om bedövning av alla djur innan slakt har brutit mot lagen om offentlig upphandling, säger Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S).

Sigtunas krav handlar också om hur mycket antibiotika uppfödarna får ge djur, vars kött sedan hamnar på matbordet i skolor, förskolor och äldreboenden.
– Jag är stolt över att Sigtuna kommun har gått i spetsen för att kunna använda sin konsumentmakt för att driva på för bättre miljö och djurskydd. Det känns bra att kunna säga att den mat som serveras i kommunens skolor nu bidrar till ökad hållbarhet, säger Anders Johansson.

Han menar att ett annat utslag hade varit fullständigt oacceptabelt.
– Vi har ett uppdrag från väljarna som vi tänker fullfölja. Då hade det varit anmärkningsvärt om förvaltningsrättens dom hade fastställts. Det hade inneburit en inskränkning i den kommunala självstyrelsen och ytterligare urholkat förtroendet för Lagen om offentlig upphandling och EU-regelverket, säger Anders Johansson.

Fakta

Sigtunas tre krav

Problemet kan kort beskrivas som att många varor hittills, från grävskopor till mat, har behandlats lika. Det vill säga att det i många fall varit priset som styrt upphandlingen.

Sigtuna kommuns tre krav var under den senaste rättegången:

  • Att antibiotika endast får användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat.
  • Att djuret får transporteras maximalt åtta timmar till slakt eller max tolv timmar nattetid för fjäderfä.
  • Att djuren skall vara helt bedövade när avblodning sker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om