UNT har tidigare rapporterat om hur både Sigtuna och Knivsta kommuner har haft problem med att man vill köpa in miljö- och djurvänligt producerad mat till sina skolor och äldreboenden, men att upphandlingsregler har stoppat dem. Sigtuna kommun dömdes nyligen av förvaltningsrätten att göra om delar av sin matupphandling eftersom kommunens djurkrav strider mot EU:s regler om offentlig upphandling. Detta trots att Sigtunas krav är samma skrivningar som finns med i Sveriges djurskyddslag.
Men Europaparlamentarikern Åsa Westlund (S) säger att tongångarna i EU nu börjar ändras vad det gäller upphandlingar.
– EU har nu också hållbar utveckling som ett övergripande mål. Tidigare låg betoningen mest på den inre marknaden och hur man skulle kunna gynna rörligheten inom den, säger Åsa Westlund.
Den så kallade Grönboken som handlar om EU:s politik om offentlig upphandling är just nu ute på remiss och när den kommer att tas in som ett riktigt förslag för parlamentet är inte klart än.
– Men om allt går som det ska kan det bli ett beslutsförslag nästa år. Samtidigt tror jag att det finns chans för Sigtuna kommun att tidigare få genomföra sina upphandlingskrav efter att domen från förvaltningsrätten har prövats av högre instans, säger Åsa Westlund.
Hon anser att domslutet är mycket märkligt.
– Även de som jobbar med upphandlingsregler i EU är väldigt förvånade över domen, säger Åsa Westlund.
Samtidigt är det just den gemensamma synen på alla varor i dagens regler som är det stora problemet när myndigheter ska göra upphandlingar av mat, enligt henne.
– Lagen om offentlig upphandling är likadan för allt från grävskopor till mat. Samtidigt är det mycket lättare att följa reglerna om billigaste köp av samma vara när det gäller exempelvis fordon, säger Åsa Westlund.
Knivsta kommuns politiker vill köpa bara närproducerad mat, men får inte det enligt reglerna. Därför har man planer på att ansöka hos regeringen om att få bli ett försöksområde med rätt att köpa in närproducerad mat.
– Jag känner inte till vad som sagts i Knivsta, men jag tycker att transporterna av maten är något som man kan jämföra om reglerna görs om. Jag tror att just transporterna är en bra sak som man kan jämföra på ett enkelt sätt, säger Åsa Westlund.
Samtidigt finns risk för att lokala politiker kommer att gynna företagare de känner om reglerna görs om.
– Det är klart att det kan bli nackdelar även med nya regler, men någonstans får man lita på att kommunernas företrädare vill göra det bästa. Som det är i dag så innebär det ju stora nackdelar för alla om kyckling exempelvis måste köras ända från Thailand för att det är billigast, säger Åsa Westlund.
En annan stor nackdel i dag är att alla barn och gamla oftast får det som är billigast för kommunerna att köpa in, eftersom reglerna säger att kommunerna måste välja de billigaste matproducenterna.
– Men i diskussionerna jag har haft med parlamentariker från olika länder under senare tid så börjar synen på den här frågan nu att ändras. Man börjar gå ifrån tankarna om billigast pris, till att leta efter bästa pris och titta på livscykelperspektiven för varor. Det handlar inte längre om att bara titta efter pris, utan även om att väga in kvalitet och varans livslängd i köpet liksom en vanlig konsument gör när han eller hon går ut och handlar, säger Åsa Westlund.