Mer ekologisk mat i skolor och omsorg

Knivstas politiker ska snart besluta om en ny kostpolicy för skolor, förskolor och äldreboenden. Policyn handlar bland annat om andelen vegetarisk mat, andelen ekologiska råvaror och om slaktmetoder.

Knivsta2012-02-07 12:10

– Kosten är en fråga som allt fler engagerar sig i. Många är i dag medvetna och måna om vad de äter eller ger sina barn. Det har vi inte minst märkt när vi har diskuterat hur den nya kostpolicyn ska se ut, säger kommunalrådet Göran Nilsson (M).
Förslaget till kostpolicyn handlar dels om att maten ska fortsätta vara målgruppsanpassad så att de som får maten ska tycka att den är god så att de äter tillräckligt och får i sig rätt näring.
Men policyn handlar också om att försöka minska transporterna, om god djuromsorg och om att införa mer ekologiskt odlad mat. I dag ligger andelen ekologiska livsmedel på 8,6 procent i kommunens måltidsverksamhet. Före 2014 vill man öka andelen till 15 procent.

I förslaget står bland annat också att en helvegetarisk lunch ska serveras en dag i veckan. Övriga dagar ska det alltid finnas vegetariska alternativ.
– En vegetarisk lunch per vecka har vi redan. I skolorna satsar vi exempelvis på milda purésoppor av rotfrukter och grädde med ostsmörgås eller vegetarisk lasagne. Det är sådana vegetariska rätter som vi märkt att de flesta barn gillar, säger Ingela Nannström, kostchef i Knivsta kommun.
Vad det gäller fisk så skickade några politiker nyligen in en motion om att kommunen bara ska välja fisk som finns på godkända listor.
– Vi har sedan länge köpt in fisk från enbart hållbara bestånd. Den fisk som serveras är till stor del även MSC-märkt, säger Ingela Nannström.
Tidigare har kommunen fått kritik från Socialstyrelsen för att man inte alltid serverar halalslaktat kött på Strandgården, de dagar som kött ingår i måltiderna. Enligt Socialstyrelsen räcker det inte med vegetariska alternativ på boenden för ensamkommande flyktingbarn där ungdomarna äter alla sina måltider.

Men i det nya förslaget till kostpolicy finns inget med om att kommunen ska servera halalslaktat kött. Här står bara att allt kött som serveras ska vara slaktat enligt Jordbruksverkets godkända metoder. Efter Socialstyrelsens kritik har frågan lösts lokalt på Strandgården.
En annan viktig del i kostpolicyn är att så mycket mat som möjligt ska lagas på plats i varje kök.
– Det är för att minska transporterna och öka andelen nylagat. Vi vill servera så lite färdiglagad mat som möjligt. Sammanfattningsvis så är stora delar av det som står i kostpolicyn sådant som vi har jobbat med i flera år, men som inte har funnits nedskrivet, säger Ingela Nannström som tycker det är mycket positivt att det finns en kostberedningsgrupp med tjänstemän och politiker i Knivsta kommun som diskuterar de här frågorna.

Fotnot: MSC är märkning för ett välskött och uthålligt fiske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om