Alf Ahlstedt är bland annat vice ordförande i socialnämnden. För att få mer kunskap om hur Knivstas unga mår besökte han och några andra moderatpolitiker den privata barnmorskemottagningen Sinnligt i veckan. Senare ska de även besöka vårdcentralens barnmorskemottagning.
– Jag ställde ett antal frågor och fick många intressanta svar. Bland annat upplever många unga i Knivsta en hel del stress utifrån självupplevda normer som de vill leva upp till, enligt personalen på Sinnligt, säger Alf Ahlstedt.
Flera olika närvårdsprojekt diskuteras just nu mellan länets kommuner och landstinget. I flera kommuner handlar samarbetet i första hand om gamla patienter.
– Men i Knivsta är det inte så intressant, eftersom vi har en ung befolkning. Därför vill vi främst inrikta närvårdsprojektet på arbete kring ungdomar, säger Alf Ahlstedt.
Ofta får ungdomar med sociala problem hjälp både från landstinget och från kommunen. De flesta kroppsliga symtom tar landstinget och sjukvården hand om, medan kommunen tar hand om bland annat sociala problem.
– Men det skulle bli både mycket bättre för patienten och billigare om vi kunde få till samlade insatser på ett tidigare stadium och se människor som en helhet med både kropp och själ som påverkar varandra, säger Alf Ahlstedt.
Ett problem som uppstår i dag är också att alla insatser för en person kan falla bort om den ena parten anser att patienten inte behöver hjälp.
– Eftersom det i dag ofta är så att landstinget står för halva kostnaden av insatserna för en person så kan all hjälp plötsligt försvinna om landstinget inte vill betala sin del längre. Sådana saker skulle vi kunna undvika genom närvårdsprojektet, säger Alf Ahlstedt.
När kan ett närvårdsprojekt starta i Knivsta?
– Det vet vi inte än, men vi hoppas så snart som möjligt. Det blir ju även en del omflyttningar, kanske skatteväxling, av kostnader från landstinget till kommunen som också måste göras först, säger Alf Ahlstedt.
Konkret skulle han kunna tänka sig att skolsköterskorna på Knivstas skolor i framtiden skulle kunna få sällskap av exempelvis distriktssköterskor som i dag arbetar på vårdcentralen.
– Inget är bestämt än, men att knyta ihop skolhälsovården med primärvården på något sätt tror jag skulle vara bra. Att få mer sjukvård i skolorna, i närheten av där många bor, samtidigt som skolsköterskor och skolkuratorer skulle få en bättre personalsituation, kanske skulle vara bra för Knivstas invånare, säger Alf Ahlstedt.