Beskriv Gredelbykyrkan?
– Det är en väldigt öppen kyrka, det finns inga krav på medlemskap, utan alla är välkomna. Småskaligheten är bra för gemenskapen och engagemanget. Jag tror mycket på Gredelbykyrkan som den är. Den är en ekumenisk församling och ingår i Equmeniakyrkan. Här finns scouter, tonårsverksamhet, pappakafé, kör, olika gudstjänster med mera.
Varför vill du berätta att du gärna viger samkönade par?
– Alla ska känna sig välkomna till kyrkan när de vill gifta sig. Det har kanske inte varit så historiskt, men jag och många med mig jobbar aktivt för att kyrkan ska vara en lika självklar plats för alla.
Varför behövs Gredelbykyrkan?
– Jag tror den måste finnas som ett alternativ i Knivsta, exempelvis för ungdomar som söker nya vänner.
Vad händer framöver?
– Vi kommer att fortsätta vägen framåt med våra gudstjänster och verksamheter. Förra helgen hade vi tillsammans med Svenska kyrkan en internationell festival här med mat från världens alla hörn. Behållningen, som skänktes till Världens barn, blev 15 000 kronor.
Ni ska ha ett Ted Gärdestad-program. Vad händer då?
– På onsdag (15 oktober) kommer Lars Widéll hit med en konsertgudstjänst om Ted Gärdestads liv och sångtexter, texter som bland annat handlar om hopp, förtvivlan, livsglädje och vemod.
Kan ni hjälpa människor till bättre psykisk hälsa?
– Kyrkan kan vara en plats där man kan hitta gemenskap. Jag tycker också det är viktigt att komma ihåg när man talar om psykisk ohälsa, att det inte handlar om hela människan. Det visar sig exempelvis i Ted Gärdestadskonserten där man får följa flera olika epoker i hans liv.
Vad kan ni göra konkret?
– Kyrkan är en plats för människor med alla deras upp- och nedgångar. Ibland är vi starka och ibland är vi svaga, men kyrkan finns där i alla perioder. Hit kan man komma antingen för att bara ta en kopp kaffe eller för att ha livsnära samtal.
Hur kom du in på yrket?
– Jag växte upp i en familj som inte är så kyrkligt aktiv, men fick gå på kyrkans barntimmar i Sävjakyrkan och bland annat där väcktes intresset. Jag ville konfirmera mig, men visste inte i vilken kyrka. Jag gick till biblioteket och slog upp fakta om olika kyrkor och valde utifrån det att konfirmera mig i Missionskyrkan i Uppsala där jag fortsatte som barnledare. Trots det så blev nog min familj lite chockad när jag sa att jag skulle bli pastor. Jag valde mellan andra yrken som socionom och lärare, men ville att även Gud skulle finnas med som en aspekt, att folk ska veta att jag är troende.
Ska ni fira tacksägelsedagen?
– Ja, den här söndagen (i dag) har vi gudstjänst där barn får bära fram nyskördade frukter och grönsaker för att vi vill tacka för de gåvor vi får från naturen och för att reflektera över allt vi har. Temat är också psalmer för unga. Det blir allsång och kören sjunger ur psalmboken Ung Psalm där en del melodier exempelvis är från Disneyfilmer och där texterna är skrivna med moderna ord.