Minskat matsvinn i Knivsta

Matsvinnet i Knivstas skolor har minskat så mycket att det väckt uppmärksamhet även utanför kommunens gränser. En anledning till svinnet har visat sig vara att många elever känner sig stressade när de ska äta.

Foto: Oscar Segerström/arkiv

Knivsta2011-07-05 11:19

Matsvinnet i Knivstas grundskolor har minskat med hela 53 procent sedan projektet inleddes för ett år sedan.
– Alla vuxna i barnens närhet har hjälpt till att sprida informationen och det har varit jätteviktigt för att vi skulle lyckas, säger Ingela Nannström.

Det minskade svinnet handlar både om att skolorna i all välmening tidigare fick för mycket mat av produktionsköket och om att eleverna numera kastar mindre mat. I dag beställer varje skola hur mycket mat de vill ha varje dag.
– Vi startade projektet eftersom matsvinnet är en stor miljöbov. Arbetet handlar om att lära barnen mer om maten. Vi har arbetat utifrån begreppen ursprung, respekt och omtanke, säger Ingela Nannström.

En del av projektet har bestått av muntlig information och en skärmutställning med illustrationer som berättar om matens resa från jorden till tallriken. I höst fortsätter projektet med att så kallade positiva skyltar kommer att dyka upp i skolmatsalarna.
– Skyltarna är påminnelser från utställningen och de har enbart positiva budskap. Skyltarna kommer också att bytas ut hela tiden så att informationen växlar, säger Ingela Nannström.
Vissa skyltar bygger exempelvis på gamla uttryck som ”Ta lite och smaka av allt”. En annan skylt har texten ”Oj, tog du för mycket?” för att barnen själva ska tänka till, i stället för att bli tillsagda att de gör fel när de kastar mat.
– Grundtanken i projektet är att eleverna genom kunskap ska förstå var maten kommer ifrån och få respekt, omsorg och omtanke för djuren och för dem som producerar maten. Det handlar exempelvis om att förstå att färsbiffen kommer från ett levande djur från början, säger Ingela Nannström.

Men en faktor som gör att barnen slänger mat är också stress i skolmatsalarna.
– Vi har fått reda på att många elever upplever stress i matsalen och att de därför kastar mat. Skolledningarna har därför lovat att se till att miljön i matsalarna ska bli lugnare, säger Ingela Nannström.
Samtidigt fortsätter arbetet med att motverka att mat slängs bort.
– Den här kunskapen är en färskvara, därför fortsätter vi projektet även med återkommande temaveckor i vår, säger Ingela Nannström, som på senare tid blivit uppbokad som föreläsare på många konferenser ute i landet för att berätta om hur man lyckats minska matsvinnet i Knivsta.

Fakta

Livsmedelsproduktionen är en av de främsta orsakerna till människans miljöpåverkan. De livsmedel som slängs från hushåll, restauranger och storkök i Sverige leder till utsläpp av cirka 1,8 miljoner ton växthusgaser i onödan.

Genom att minska matsvinnet i Knivstas skolor med 53 % sparar Knivsta kommun 450 000 kronor per år. Trots det var matsvinnet inte större här än i många andra kommuner, innan projektet startades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om