Missnöjda brandmän i Syduppland

Arbetsmiljön för brandkåren Attunda i södra Uppland är under all kritik, enligt skyddsombudet. Fackförbundet Kommunal har samtidigt sagt upp samverkansavtalet med brandförsvarsförbundet.

Knivsta2012-05-10 15:05

Ledningen för brandförsvaret tillbakavisar kritiken.
– En stor del av personalen, såväl administrativ som operativ personal, upplever den psykosociala miljön som fruktansvärt dålig. Det beror främst på högste chefens styre. Han har i 14 kända fall kränkt och hotat anställda, säger Magnus Sjöholm, brandman och tidigare huvudskyddsombud på arbetsplatsen.

Brandchefen Jens Ärlebrant och förbundsdirektionens ordförande Göran Nilsson (M) tillbakavisar kritiken. De hävdar att man lät undersöka saken då anmälningarna om de misstänkta kränkningarna kom in.
– Företagshälsovården har inte fått fram något. Vi har inga namn på de personer som sägs ha blivit kränkta och därför ingen som kan berätta om vad som hänt så att vi kan göra något. Men vi kommer att gå till botten med det här både för de eventuellt drabbades skull och för den som kanske blivit felaktigt utpekad, säger Knivstapolitikern Göran Nilsson som även är ordförande i Attundas styrelse.

Brandförsvarsförbundet ägs av kommunerna i norra Storstockholm och av Knivsta kommun. Magnus Sjöholm anser att chefen bidragit till att dra ner på resurserna så att invånarnas säkerhet riskeras.
– Att Attunda är ett av Sveriges till befolkningen sett mest ökande områden, borde ju i logikens namn innebära att räddningstjänsten får ökade resurser i stället för minskade, säger Magnus Sjöholm som är ombud för fackförbundet Brandmännens riksförbund, BRF.

Han hävdar att det är 14 personer som upplevt sig ha blivit hotade och kränkta.
– Jag har pratat med dem alla, men det är svårt att få folk att våga träda fram. Vi har nu 5-6 personer som är beredda att berätta och om Göran Nilsson säger att han vill gå till botten med det här så är det bra, tycker Magnus Sjöholm.

När det gäller resurserna säger Göran Nilsson och Jens Ärlebrant att det är politikernas ansvar att fatta beslut om hur stora anslag verksamheten ska få.
– Det vore ju odemokratiskt om brandchefen skulle fatta de besluten. Dessutom är det så att vi inte har dragit ner resurserna. 2010 beslutade vi att inte höja anslaget, men vi har inte skurit ner. Vi står på plus minus noll sedan dess, säger Göran Nilsson.
Att avtalet med Kommunal också har sagts upp beror på att de fackliga företrädarna inte i ett tidigt skede får möjlighet att delta i verksamhetens beslutsprocesser.
– Vi jobbar just med den frågan. Numera sitter exempelvis alltid en facklig representant alltid med vid våra (förbundsdirektionens möten), säger Göran Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om