Mojjen får stöd i moskampen
Knivsta kommun gör fel när de stoppar tillagningen av potatismos i korvkiosken Mojjen. Det anser Sara Sundquist, expert i livsmedelsfrågor på Sveriges hotell- och restaurangföretagare.
Foto: Scanpix
Tidigare har han överklagat kommunens handläggning till JO, justitieombudsmannen. Tillsammans med Sara Sundquist på bransch- och arbetsgivarorganisationen SHR kommer han även att överklaga kommunens beslut till länsstyrelsen, som i sin tur avgör om ärendet ska gå vidare till länsrätten.
- Jag är helt övertygad om att Staffan Vikström kommer att få rätt. Det finns sätt att nå fram till en säker livsmedelshantering, utan att separera hanteringen i rum. Det räcker med att man separerar hanteringen i tid och städar däremellan, säger Sara Sundquist.
Risken vid hantering av potatis är att folk får i sig farliga jordbakterier. Knivsta kommun hävdar att korvkioskens lokaler inte är lämpliga att hantera färsk potatis i.
Men Sara Sundquist är irriterad över hur olika kommunerna tolkar livsmedelslagen.
- Många skyller på lagen, men jag hävdar att lagen är den bästa livsmedelslag vi någonsin har haft. Problemet är tillämpningen. Vissa kommuner följer inte flexibiliteten som finns inskriven i den nya lagen, säger Sara Sundquist.
Hon menar att vissa kommuner går för långt i detaljstyrning av livsmedelshantering på grund av att de är rädda för att göra fel och att de inte hinner ha tillsyn över hanteringen.
- I det här fallet handlar det om tvättad potatis och lagen är densamma som när man lagar potatismos på exempelvis en liten förskola. Följer man fasta rutiner för att först skala och tvätta potatisen och sedan göra rent ytorna så är det tillåtet att laga potatismos i små lokaler, säger Sara Sundquist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!