- Vi deltar i ett forskningsprojekt där syftet är att kartlägga värmeförluster i fjärrvärmenätet, säger Therése Sandström informatör på Vattenfall AB Heat Nordic.
Vattenfall har fem mil fjärrvärmeledningar i Knivsta och cirka 800 kunder. Eftersom nätet är förhållandevis litet så tyckte man att Knivsta var ett bra område att utföra kartläggningen i. Testerna görs av företaget Termisk systemteknik.
Fjärrvärmenätet i Knivsta började byggas i slutet av 1970-talet. Vattenfall har därför i dag äldre ledningar med en isolering som har åldrats genom åren och de läcker värme.
- I dag används manuell besiktning och varningsapparatur för att upptäcka läckor. Om den här nya metoden med ny mjukvara som innebär en effektivare analys av bilderna fungerar så kommer vi att kunna vinna på det både ekonomiskt och miljömässigt. Därför ställde vi gärna upp med Knivsta som testort, säger Adrian Berg von Linde, chef för Vattenfall Heat i Uppsala.
Fördelen enligt honom är att de nya bilderna och analyserna kan visa var man ska förnya först och att man på så sätt sparar vatten. En annan besparing kan bli att man inte behöver elda för mycket flis i verket vid Gredelbyleden och att stoppen för reparationer av ledningar blir färre.
Efter sommaren kommer bilderna att vara utvärderade och klara att användas för att planera åtgärder på nätet.
Nattflyg ska leta värmespill
Under två nätter den här veckan har ett flygplan cirklat över Knivsta. Från 700 meters höjd har man dokumenterat området med en värmekamera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!