Naturvårdsverket föreslår att unik Knivstanatur skyddas

Nyheter. Strandskinnlaven är stark utrotningshotad och idag endast känd från 15 växtplatser i Sverige. En av växtplatserna finns i Knivsta.Naturvårdsverket skickade nyligen ett nationellt åtgärdsprogram på remiss. Syftet är att rädda arten som minskat i landet med närmare 75 procent under de senaste 50 åren.

Knivsta2014-02-18 16:01

Strax norr om Noors slott, i bäcken mellan Valloxen och Säbysjön, växer en av landets mest sällsynta lavar - strandskinnlaven. Förhållandena på platsen är unika.
”Växtplatsen är den enda i sitt slag som är känd i Sverige” skriver Naturvårdsverket i åtgärdsprogrammet.

Det speciella är att bäcken bildar ett naturligt delta som i sin tur leder till att träden som laven växer på är blöta, även när det inte är högvatten, vilket är en livsförutsättning för arten.

Lars-Thure Nordin är sakkunnig vid länsstyrelsen i Uppsala län. 
-Vi har ännu inte svarat på Naturvårdsverkets remiss. Förutom i Knivsta så finns strandskinnlaven vid två andra platser i Uppland. Det är i Järlåsatrakten och i Båtfors naturreservat vid Dalälven, säger han.

Han påpekar vikten av att träden inom områden inte avverkas eller röjs, även om det ser slarvigt och igenväxt ut.

Det föreslagna åtgärdsprogrammet för strandskinnlaven är en del av de svenska miljömål som riksdagen har beslutat om. En del av miljömålen innebär att antalet hotade arter i Sverige ska minskas med 30 procent fram till år 2015 jämfört med år 2000.

En av tankarna bakom åtgärdsprogrammet är att lokalt och nationellt öka intresset och förståelsen om strandskinnlaven. 

Hoten mot strandskinnlaven är många, skriver Naturvårdsverket. Sjösänkningar, dikningsarbeten, avverkningar och övergödning av vattendrag är några exempel. Även bäver och älg kan ha en negativ påverkan då träd där laven växer fälls och återväxten hindras genom betning.

Naturvårdsverket föreslår bland annat att de kända växtplatserna ges ett långsiktigt skydd som naturreservat.
-Mycket talar för att vi på alla tänkbara sätt måste se till att strandskinnlaven blir kvar, säger Lars-Thure Nordin.

Fakta strandskinnlav

Strandskinnlaven bildar upp till 1,5 centimeter stora rosetter längst ner på klibbal, asp och pil. Den är mycket oansenlig.  Den växer i skogar och trädbestånd som kontinuerligt svämmas över med minst 30 centimeter per år.  
I Knivsta växer strandskinnlaven inom en yta på totalt 500 kvadratcentimeter. År 1999 påträffades den på 42 träd inom området. År 2003 återfanns den på 31 träd.
I Artdatabankens så kallade rödlista hamnar strandskinnlaven på plats två i en tregradig skala. Den benämns som starkt hotad. Även i Finland, Kanada och Estland är arten upptagen på nationella rödlistor. Den är även rödlistad i vissa ryska regioner, bland annat i Murmansk. Strandskinnlavens livsmiljö ingår även i EU:s så kallade habitatdirektiv.
Med lav menas en organism som bildar ett symbiotiskt förhållande mellan svamp och alg. Algen har hos vissa arter, som till exempel strandskinnlaven, ersattas med en cyanobakterie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om