Nej till pepparsprej mot björn

Att använda pepparsprej för att mota bort björnar är inte tillåtet ? åtminstone inte om man är en vanlig anställd. Det har Alf Ahlstedt, boende utanför Knivsta, fått besked om.

Alf Ahlstedt tycker att lagstiftningen inte har hängt med.

Alf Ahlstedt tycker att lagstiftningen inte har hängt med.

Foto: Pelle Johansson

Knivsta2011-09-15 08:57

- Jag tänker överklaga kammarrättens dom. Bland annat för att jag tycker att lagen ska vara lika för alla, säger Alf Ahlstedt.

Det är i sitt arbete som alkohol- och drogtestare som Alf Ahlstedt vistas mycket i Sveriges skogar från Sörmland till norra Jämtland. Här testar han entreprenörer och fast personal som arbetar med stora maskiner för att göra vägarbeten eller avverka skog.
- I vissa områden har björnstammen vuxit under senare år och syftet med att ta med sig pepparsprej är att höja säkerheten på min arbetsplats. I Sverige finns i dag cirka 3500?4000 björnar, och stammen växer, säger Alf Ahlstedt.

Enligt honom är pepparsprej mot björnar en väl vetenskapligt utprovad metod som används med framgång i USA och Kanada. Pepparsprejen har en stråle på 5-6 meter som gör att den som blir anfallen kan börja spreja redan innan man kommit intill björnen. Då björnen för cirka tio minuter tappar syn och lukt, kan den som blivit anfallen få en chans att springa därifrån.
- På så sätt har pepparsprej också visat sig ha dubbel god effekt genom att björnen kanske lär sig att akta sig för människor framöver, säger Alf Ahlstedt.

Och han får medhåll från ansvariga på länsstyrelsen i Värmland. Där har en del anställda, till motsats mot Alf Ahlstedt, blivit beordrade att ta med sig pepparsprej ut i skogen av säkerhetsskäl.
- Jag anser att det är fel att lagen ska fungera olika för olika personer, beroende på om man arbetar vid en myndighet eller inte. Det här handlar ju om ett arbetsmiljöproblem, inte om att jag kommer att låna ut min pepparsprej till kriminella, säger Alf Ahlstedt som på fritiden är politiker i socialnämnden i Knivsta och som även sitter i polisstyrelsen i Uppsala län.

Han anser att det i björnrika områden är viktigt att kunna skydda sig. Enligt statistik har på senare år skett i genomsnitt två allvarliga konfrontationer per år mellan människa och björn. Några av dessa har haft dödlig utgång.
- Det är när björnar har ungar, ett byte de vill skydda eller när de känner sig trängda som de kan bli farliga. Och bara under årets jakt har hela 40 björnar skadskjutits utan att de fångats in. När björnarna är skadade kan de lättare känna sig trängda och därigenom bli farliga, säger Alf Ahlstedt som aldrig blivit anfallen av en björn, men som har sett dagsfärsk spillning och som hört om andra som arbetar i skogen som sett björn och varg nära sina maskiner.

Han tycker att skjutvapen är förkastligt som skydd mot björnar.
- Det är för farligt både för djur och för människor. Det är lätt att skadskjuta björnen och en kula kan ju gå långt, exempelvis ut på en väg där någon råkar åka förbi.

Problemet är förutom att björnstammen blivit större att djuren lockas till områden med skogsmaskiner eftersom de har rapsolja i sina hydraulsystem. Dessutom ger avverkningen gott om mat för rovdjurens bytesdjur
- Men jag vill poängtera att björnen inte är elak i sig, utan den värnar bara om sitt territorium. När stammen växer, tappar den i vissa områden respekten för människan och därför måste vi som jobbar i skogen, exempelvis linjemontörer på elbolag och sådana som jag också hitta sätt som gör att vår arbetsmiljö blir tryggare, säger Alf Ahlstedt.

Kontroller i skogen

Skogsbolag med flera större företag gör numera stickprovskontroller av sin personal. Positiva drogtester utmynnar inte i någon polisanmälan, utan är till för att säkerställa en trygg arbetsmiljö. Att skogspersonal är påverkad på jobbet är ovanligt, men den som upptäcks får en rehabilitering av sin arbetsgivare och hjälp till självhjälp. Företagens motto är Droger bort, och personalen kvar.

- Arbetsgivarnas tester sparar inte bara mycket mänskligt lidande och förnedring, utan sparar även in pengar på maskiner och gör det säkrare för dem som vistas nära de stora maskinerna som fäller träd med mera, säger Alf Ahlstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om