Nöjda lärlingar i Knivsta

Michaela Eriksson och Pontus Borneskog är två av 20 elever som just har avverkat ett år på det nya lärlingsprogrammet i Knivsta.- Vi är jättenöjda. Man lär sig bättre när man får varva pluggandet med att arbeta, säger de.

Pontus Borneskog och Michaela Eriksson tycker det är bra att få prova på att jobba samtidigt som de får en utbildning. Båda tänker fortsätta att jobba inom restaurangbranschen respektive handeln efter att de gått klart lärlingsprogrammet. På bilden även läraren Stefan Lind.

Pontus Borneskog och Michaela Eriksson tycker det är bra att få prova på att jobba samtidigt som de får en utbildning. Båda tänker fortsätta att jobba inom restaurangbranschen respektive handeln efter att de gått klart lärlingsprogrammet. På bilden även läraren Stefan Lind.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2009-06-04 07:00
Diskussioner om gymnasieskolans framtid pågår för fullt bland rikspolitikerna och en stor fråga är hur teori ska ställas mot praktik. Skolminister Jan Björklund (FP) är en av dem som vill införa permanenta lärlingsutbildningar i gymnasieskolan. Och de flesta andra politiker är positiva till att eleverna ska få pröva på arbetslivet under utbildningen, men man är inte överens om huruvida lärlingseleverna också ska läsa så att de får behörighet till högskolan.

Flera försök med lärlingsprogrammet pågår runt om i landet. Knivsta kommuns nystartade skola Sjögrenska gymnasiet som håller till på Häradsvägen, är en av de skolor som har fått tillstånd att driva programmet och eleverna verkar nöjda. Michaela Eriksson började först på handelsprogrammet i Uppsala, men hoppade av utbildningen.
- Jag har lite problem med att läsa och visste inte vad jag skulle göra så jag fick en plats på IV-programmet här i Knivsta. Sedan fick jag börja på lärlingsprogrammet i stället och det känns bra. Jag gillar att jobba, säger Michaela Eriksson.
Hon går som lärling på Team sportia i Boländerna. Där har hon fått ta mycket ansvar vilket har lett till att hennes självförtroende stärkts.
- Det är varierande att plugga ibland och jobba ibland, därför går det också bättre i skolan nu, säger hon.

Hennes klasskompis Pontus Borneskog håller med. Han har en lärlingsplats som kock på Noors slott. Där får han hjälpa till med allt från att laga mat till att servera och diska.
- I helgen lagade jag mat till ett bröllop. Efter gymnasiet funderar jag på att jobba utomlands ett tag, säger Pontus Borneskog.
Enligt studie- och yrkesvägledaren Kicki Lodin och läraren Stefan Lind så kan den som är mycket skoltrött i början få arbeta varje dag under en period, medan andra kan jobba två dagar och plugga tre per vecka.
- Sammanlagt måste minst hälften av tiden gå till studier i skolan och vi måste ge treårig undervisning i minst kärnämnena svenska, engelska och matematik. Alltsammans ska klaras av på två och ett halvt till fyra år, säger Stefan Lind.
Betygen sätts tillsammans med handledaren på arbetsplatsen.
- Programmet är ganska tufft eftersom eleverna sammanlagt jobbar och går i skolan över 30 timmar i veckan. Ett vanligt program har 22-25 timmars undervisningstid. Dessutom jobbar eleverna på kvällar och helger ibland. Men de flesta uppfattar det som meningsfullt och de får större chans att få jobb efter yrkesutbildningen eftersom de redan har fått arbetslivserfarenhet, säger Kicki Lodin.

Ett problem för yrkesinriktade utbildningar brukar vara att få praktikplatser. Men Sjögrenska gymnasiet har inte upplevt några sådana problem.
- Tvärtom. Vi har fått mycket positiv respons från Knivsta företagarförening, från näringslivet i Knivsta, från Arlanda, företagare i Upplands Väsby och Uppsala, säger Kicki Lodin.
Hon nämner att företagarna efter ett tag, när eleven är upplärd, oftast är glada för den extra resursen.
Finns det inga nackdelar med att gå på lärlingsprogrammet?
- Nej, det skulle väl vara att man kanske måste jobba på kvällar ibland om andra är lediga, men det gör inte mig så mycket, säger Pontus Borneskog.
Sjögrenska gymnasiet är än så länge mycket litet. Här finns bara en klass på individuella programmet och en lärlingsklass.
- Det är en stor fördel att det är lugn och ro när man ska koncentrera sig, men man lär ju inte känna lika många människor när man går här som om man skulle gå i Uppsala, säger Michaela Eriksson och Pontus Borneskog.

Framöver finns visioner om att Sjögrenska ska ha några program till.
- Vi kommer aldrig att bli ett gymnasium som kan konkurrera med det utbud som finns i Uppsala, men i framtiden hoppas vi på att även kunna ha några nationella program här. Exempelvis hotell- och turism och omvårdnadsprogrammet skulle passa bra här och så hoppas vi förstås mycket på att lärlingsprogrammet blir permanent. Mycket talar för att det blir det, säger Kicki Lodin och Stefan Lind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om