Norrmän tar över Knivstasoporna

Knivsta kommun har tecknat ett avtal värt 17 miljoner kronor med ett norskt företag som ska sköta sophämtningen i kommunen.

Knivsta2011-12-10 09:56

Nästa år börjar också kommunens satsning på att samla in matavfall, även från glesbygden, till biogasframställning.

Det är det norska företaget Reno Norden som kommer att sköta hämtning av kärl- och säckavfall i hela Knivsta kommun från september nästa år. I dag sköts hämtningen av Ragn-Sells.

Varför valde ni det norska företaget?
– Det var framför allt för att de kunde ge ett lägre pris. Samtidigt tror vi att de kan genomföra hämtningen med bibehållen kvalitet och service, säger Tomas Colm, avfallsansvarig i Knivsta kommun.

Kommunen har gjort referensförfrågningar i kommuner i Sverige som anlitar företaget.
– Reno Norden har funnits ett par år i några kommuner i Sverige, men det är främst i Norge som de har många kunder. Där tror jag att de är störst i sin bransch, säger Tomas Colm.

Samtidigt som ett nytt kontrakt för sophämtningen träder i kraft, kommer även driften av återvinningscentralen och behandlingen av hushållens grovavfall att få nya kontrakt. I dag är det Sita Sverige AB som driver återvinningscentralen och flera olika företag som tar hand om behandlingen av soporna från Knivsta.
– De nya avtalen börjar gälla i september 2012, men de sistnämnda är inte upphandlade än, säger Tomas Colm.

Blir det några förändringar för Knivstaborna?
– Ja, vi kommer nästa höst att börja med att samla in matavfall i separata kärl i hela kommunen, tidigare var det enbart tätorten som hade insamling av matavfall. Men det skulle vi ha gjort vilken entreprenör som än hade vunnit anbudet, säger Tomas Colm.
Målet för Knivsta kommuns matavfallsprojekt är att öka återvinningen med hjälp av mer information och bättre hantering av matavfallet. Det i sin tur hoppas man får långsiktigt positiva miljöeffekter, som minskade utsläpp, effektivare energianvändning och lägre kostnader. Insamlingen av matavfall från hushållen kommer att ske parallellt med att vissa hushåll väljer att hemkompostera sitt matavfall.
– Vi informerar både genom broschyrer, genom en utställning på biblioteket och genom att knacka dörr. Det är intressant för oss att få direktkontakt med folk och få reda på vad hushållen tycker om avfall och återvinning, säger Tomas Colm.

Det matavfall som kommunen samlar in ska sedan användas till att framställa biogas.
– Biogasen kan man köra bussar med mera på. Bara en påse matavfall kan räcka till att driva en biogasbil hela 2,5 kilometer, säger Tomas Colm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om