– Det kom bara tio personer, men det var en positiv stämning och diskussionen handlade om framtidsfrågor för Knivstabygden. Att det inte kom fler tror jag beror på att många var uppbokade på annat håll just den kvällen och att det är svårt att få ut folk till kvällsmöten, säger avdelningens ordförande Iréne Djärv.
Partiets viktigaste fråga är att genom sina representanter i Knivsta kommunfullmäktige, Camilla Westerborn och Anne-Marie Morhed, i samverkan med alliansen och övriga majoritetspartier driva en politik som omfattar hela kommunen. Kärnfrågor som skola, vård och omsorg bildar grunden för föreningen.
– Vi har valt namnet Knivstabygden eftersom vi tycker att vi i Lagga och Östuna med flera på landsbygden ofta blir lite styvmoderligt behandlade. Vi vill vara ett parti som arbetar för invånarna i hela kommunen, säger Iréne Djärv.
Iréne Djärv var tidigare ordförande i Folkpartiet i Knivsta i 21 år. 1990 avgick hon som ordförande.
– Under de 21 åren hade vi aldrig några konflikter inom partiet. Jag valde att gå ur föreningen då jag tyckte att det var orättvist att utesluta Camilla Westerborn och Anne-Marie Morhed, säger Iréne Djärv.
Hon säger att det är tråkigt att behöva starta en till lokalavdelning.
– Det är inget vi gör med glädje, men vi kände oss trängda till det, säger Iréne Djärv.
Hon tror att ett par personers negativa inställning till de två politikerna inte skulle gå att förändra så snabbt och hon vill absolut inte sitta i opposition med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
En fråga som Folkpartiet i Knivstabygden nu har beslutat sig för att försöka få igenom är bra kommunikationer och cykelvägar i hela kommunen.
– Tåget fungerar bra och det har vi inget att säga om, men det är bussförbindelserna på landsbygden som har blivit sämre, säger Iréne Djärv.
Ökad lärartäthet och höjd status för lärare inom skolan, minskade barngrupper i förskolan och satsningar på ungdomars fritid är andra frågor som partiet vill arbeta för.
– Det är också viktigt med en pargaranti för de äldre, säger Iréne Djärv.
Terry Carlbom, ordförande för Folkpartiet i Knivsta, säger att det nya partiets program i praktiken är tomma ord eftersom den andra föreningen bildades för att ge stöd för den nya majoriteten och alliansens politik i Knivsta.
– Det är väl bra om de vill satsa på busstrafik på landsbygden, men samtidigt avstår de sin självständighet och går med på moderaternas munkavleparagrafer. Därför kommer det nya partiet enbart att bli ett stödparti för moderaterna och inte kunna få igenom sina frågor, säger Terry Carlbom.