Ny rektor på Thunmanskolan

- För att möta intoleranta värderingar måste man kunna sätta sig in i hur andra tänker och ha respekt för hur dessa åsikter har vuxit fram.

- Jag tycker att mångfalden i de kommunala skolorna är en resurs. Det är ett lärande i sig att möta klasskamrater med andra erfarenheter, säger Ulrika Lundquist.

- Jag tycker att mångfalden i de kommunala skolorna är en resurs. Det är ett lärande i sig att möta klasskamrater med andra erfarenheter, säger Ulrika Lundquist.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2009-05-09 06:00
Det säger Thunmanskolans nya rektor Ulrika Lundquist vars främsta drivkraft är att få se glädjen hos människor som utvecklas. Just nu försöker hon lära sig namnen på skolans 450 elever, men inser att det kan vara svårt att hinna allt hon vill de första veckorna på jobbet.
- Det här är ett jobb som kommer att ta tid att sätta sig in i. Men föräldrarna och personalen är en stor resurs som hjälper mig in i det här så att Thunmanskolan även blir min på lite sikt, säger Ulrika Lundquist.
I sitt nya jobb har hon med sig erfarenheter från såväl Indien som ett bokförlag.
- Jag sökte det här jobbet bland annat för att jag bara har positiva intryck av Thunmanskolan sedan tidigare och för att skolutveckling ingår i tjänsten, säger Ulrika Lundquist som tidigare har undervisat före detta Thunmanelever på gymnasieskolan Lundellska i Uppsala.
Där arbetade hon som lärare och genuspedagog. Under sina sista år som lärare var hon också genuspedagog i hela Uppsala kommun.

De senaste åren har Ulrika Lundquist arbetat som högskoleförläggare på Liber i Solna. Hon fattade beslut om vilka böcker som skulle tryckas och arbetade med idékläckande tillsammans med potentiella författare.
- Jag längtade tillbaka till skolan, men nu kan jag mycket om den aktuella pedagogiska forskningen. Det finns alltid goda lärdomar att ta med sig från olika miljöer. Jag kommer nog att behöva alla mina tidigare erfarenheter i det här jobbet, säger Ulrika Lundquist som ser sitt nya uppdrag som långsiktigt.
Och just långsiktig utveckling tillsammans med en kompetent personal är något som lockar henne mycket. Hon tycker exempelvis att man ska arbeta mycket med värderingar, förhållningssätt och relationer för att kunna uppnå målet om en likvärdig skola för alla, oavsett var eleverna bor. Hon har alltid varit intresserad av tolerans- och intoleransfrågor och från sitt arbete som genuspedagog har hon ständigt med sig ett tänkande om makt- och underordningsfrågor, inte bara ur ett genusperspektiv.
- Det är egentligen inte så stor skillnad mellan att stärka professionella vuxna i sin roll och att undervisa. Läraryrket är också att vara i en ledarskapsroll. Det gäller att få ut det bästa ur alla och se till så att alla trivs på sin arbetsplats, säger Ulrika Lundquist.
Hon tycker att skolan ska vara öppen och genomlyst både för elever och för föräldrar samt att det är viktigt med tydliga och rättssäkra betyg.
Hon anser också att mångfalden i de kommunala skolorna är en resurs.
- Det är ett lärande i sig att möta klasskamrater med andra erfarenheter om man har en anda av likabehandling, trygghet och tolerans på skolan.
På Thunmanskolan går elever från femman till nian. Från nästa läsår kommer även fjärdeklassarna hit.

Ibland är det
oroligt i samhället om kvällarna. Märks det även under skoltid?
- Jag har inte upplevt något sådant på skoltid än, men eftersom skolan är en så stor del av ungdomarnas vardag så ska vi även engagera oss i vad som händer dem på fritiden. Det är väldigt viktigt att vi samarbetar med andra grupper i samhället och att vi arbetar förebyggande mot exempelvis rasism.
Ett sätt att motverka grupperingar och oönskat beteende tror hon är att stärka varje persons förmåga och självförtroende. På så sätt kommer var och en också att bli stark nog att välja sin väg och klara att stå emot grupptryck.
- Något annat som är viktigt för mig är att synliggöra lärarnas arbete. Lärare sliter mycket i det tysta och behöver ibland vara lediga på loven för att orka med vardagsjobbet, säger Ulrika Lundquist.
Ett exempel på långsiktigt arbete som hon nämner är att lärare lägger ner en hel del tid på att sprida demokratiska värderingar i vårt samhälle.
- Det är viktigt och tar tid, men går inte så lätt går att mäta i faktiska resultat, säger Ulrika Lundquist som under en ceremoni i onsdags dubbades till Thunmanskolans rektor av utbildningsförvaltningens chef Peter Svantesson.

FAKTA
Namn: Ulrika Lundquist
Ålder: 40 år.
Bor: I Bälinge.
Intressen: Läsa, titta på konst, gå på konserter och resa.
Övrigt: Har även arbetat med skolutveckling för Sida. Har varit i Indien fem gånger där hon håller i utbildning för hållbar utveckling inom barns rättigheter och jämställdhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om