Ny riskanalys krävs kring AGA

Knivsta kommun behöver göra en ny riskanalys av hur Aga:s och andras företags verksamheter kan påverka nya Alsike och Ar. Det anser flera politiker i Knivsta.

Agas anläggning i Knivsta dagen efter branden.

Agas anläggning i Knivsta dagen efter branden.

Foto: Lotta Lille

Knivsta2012-08-08 06:05

Videon är inte längre tillgänglig

– Jag tror inte att vi har gjort någon ny riskbedömning sedan de började med biogas där. Enligt Agas chefer har olycksfallsrisken varit obefintlig. Men när någon säger att något är helt utan risk borde man dra öronen åt sig, säger Björn Enskär (S), ersättare i Knivsta kommuns miljö- och byggnadsnämnd.

Gasanläggningen ligger nära arbetsplatser, förskolor och bostäder. Dessutom finns planer på att bygga bostäder ännu närmare än de som finns i dag.

– Det var Uppsala kommun som gav Aga tillståndet i slutet av 1990-talet. Då fanns inte mycket bebyggelse i nya Alsike, säger Björn Enskär som anser att kommunen nu måste göra en ordentlig riskanalys av alla företags verksamheter i Ar.

Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M) tycker också att kommunen ska göra en ny riskanalys, speciellt innan man tillåter fler bostäder närmare Ar.

Under tisdagsmorgonen satt han i möte med kommunens krisledningsnämnd. Gruppen kunde bland annat konstatera att brandkårens uppsamlingsarbete av närboende hade fungerat, men att det hade varit svårt att få ut snabb information på kommunens webbplats.

– Samtidigt tycker jag att vi har en klar bild av vad Aga gör på sin anläggning. I vissa flaskor finns rester kvar och det var en acetylénflaska som exploderade när den skulle öppnas. Övriga säkerhetsanordningar fungerade eftersom branden aldrig kunde sprida sig till den övriga gas som finns lagrad i anläggningen, säger Göran Nilsson.

Han anser att det inte är säkert att Brunnbyvägen hade behövt spärras av.
– Om man hade kunnat fatta beslutet i lugn och ro, kanske det hade blivit ett annat. Men det var bra att räddningsledaren tog det säkra före det osäkra, säger Göran Nilsson, som även är ordförande i styrelsen för brandkåren Attunda.

Under 2010 fick Agas anläggning kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget hade inte tillräckligt detaljerat skrivit ner i ett så kallat säkerhetsledningssystem vad som görs i det förebyggande arbetet mot allvarliga kemikalieolyckor. Aga rättade sedan till bristerna.

Ola Eriksson, brandingenjör på Attunda brandkår, säger att den senaste brandtillsynen skedde strax före årsskiftet.

– Alla föreskrifter som finns ska göra att brand eller explosion inte uppstår i sådana här anläggningar så något måste ha gjorts fel, konstaterar Ola Eriksson.

Fakta Aga

Aga gas i Knivsta har 31 anställda och är därmed en av kommunens större arbetsplatser. Den huvudsakliga uppgiften här är att besiktiga gasflaskor. En annan uppgift är att fylla lastbilsbehållare med biogas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om