Ny teknik testas i Knivstas gatubelysning

Nyheter. Knivsta kommun vill spara energi och pengar. Därför har man startat en treårig utbytesplan för gammal och energikrävande gatubelysning. En av teknikerna som nu prövas i bland annat centrala Knivsta är dioder, så kallad LED-belysning.

Knivsta2014-02-18 16:00

Utbytesplanen ska pågå i tre år och under den tiden ska även samtliga kvicksilverarmaturer bytas ut. Det är flera tekniker som ska testas. Förra veckan bytte kommunen ut armaturer längs med Gredelbyleden.
-De nya armaturerna längs Gredelbyleden är inte LED, men ändå energieffektiva. Vid nybyggnationer monteras energieffektiva armaturer. Vi ser att energiåtgången sjunker trots mer gatubelysning, säger Knivsta kommuns gatuchef Lennart Zetterlund.
 

LED, en teknik som bygger på dioder, prövas på en gång- och cykelväg i Alsike samt i området runt stationen i centrala Knivsta. Totalt har kommunen monterat en 20-tal LED-armaturer på prov.
-Vi hade lite problem med leveranserna och kom därför igång sent. Nu blir det ljusare och folk lägger kanske inte märket till den nya belysningen. Därför har vi bestämt att förlänga testet fram till oktober-november innan vi gör en utvärdering, säger Lennart Zetterlund.

Problemet med LED-belysningen är bland annat det höga inköpspriset. Ett annat problem är styrkan på ljuset som är svagare jämfört med vanlig glödlampa, lysrör eller halogen.
Men Lennart Zetterlund säger att utvecklingen går framåt och att det är problem som kommer att lösas inom en snar framtid.
-Det är mycket som händer på den här marknaden. Intresset för tekniken är väldigt stort och varje vecka uppvaktas vi av försäljare. Bara under det halvår vi hållit på med LED har priset halverats, säger han.

Är LED-belysningens svagare ljusstyrka ett problem i trafikmiljöer?
-Ja, i dagsläget klarar inte LED gatubelysning, den är för svag. Därför har vi valt att pröva den längs gång- och cykelväg och runt stationen. Men utvecklingen går fort framåt, det har vi sett bara under det senaste halvåret.

Vilka reaktioner har ni fått?
-Mestadels positiva. Men vi vill gärna att fler hör av sig och säger vad de tycker. Det är därför vi har förlängt försökstiden, säger Lennart Zetterlund.

På grund av att det händer mycket på marknaden, blöand annat när det gäller priser, kan Lennart Zetterlund inte svara på vad försöket med LED kommer att kosta i investeringar.

LED, som bygger på dioder, används sedan tidigare i bland annat trafikljus, instrument och ficklampor. Brinntiden är beroende på fabrikat mellan 50 000 och 100 000 timmar och har därmed tio gånger längre livslängd än lågenergilampan. Till skillnad mot lågenergilampor innehåller LED inte kvicksilver eller bly.
LED-tekniken är känslig mot vibrationer och temperaturskillnader.
Tio LED-dioder motsvarar en vanlig glödlampa på 15-25 watt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om