Alsike Nord är namnet för den utbyggnad som planeras norr om nya Alsike. Denna del kommer också att slutligen koppla ihop nya och gamla Alsike med varandra i höjd med järnvägen.
– Det vi arbetar med nu är detaljplanen för etapp 1 av Alsike Nord. I februari beräknas detaljplanen vara klar så att den kan komma ut på samråd, säger Johan Elfström, översiktsplanerare i Knivsta kommun.
Främst handlar planen om att få fram mark till fler bostäder. Men en förutsättning för det är att nya Alsikes huvudgata Brunnbyvägen förlängs ända fram till Björkkällevägen. Då får boende nära järnvägen i gamla Alsike genom Brunnbyvägen närmare resväg till motorvägen.
– Den nya sträckningen underlättar också för busstrafiken att komma till Alsike från Lagga- och Uppsalahållet. Men på sikt handlar planerna om att det ska bli ett pendeltågsstopp i Alsike. Därför vill man förlänga Brunnbyvägen upp mot järnvägen och bygga i det här området, säger Johan Elfström.
Söder om Brunnbyvägen finns i planen mark med flexibel användning. Här planeras för antingen skola eller bostäder.
– Men det är också troligt att det blir en del bostäder nära Brunnbyvägen med en skola bakom, säger Johan Elfström.
Den nya skolan ska inte förväxlas med Brännkärrsskolan, som snart kommer att byggas lite längre söderut i nya Alsike.
Nedanför skoltomten, utefter Brunnbyvägen, planeras också flerbostadshus i två till fyra våningar och villabebyggelse bakom de högre husen.
– Det blir mer stadslik bebyggelse efter vägen och villaområdet bakom kommer ungefär att se ut som de nuvarande villaområdena i Alsike, säger Johan Elfström.
På motsatta sidan om vägen blir det också flerbostadshus med upp till fyra våningar utefter vägen. Men bakom de husen planeras ett område med radhusbebyggelse och ett område med så kallade hus i natur.
Vad är hus i natur?
– Det är hus som gör mindre ingrepp i naturen, som ska smälta in i naturen. Vi hoppas att något byggbolag kan tänka sig att bygga flera sådana hus i en grupp, säger Johan Elfström.
Men det handlar inte om vanlig landsbygdsbebyggelse, enligt honom.
– Det handlar om hus med modern arkitektur som placeras ut i den fina utglesade skogen. Husen har inga tomter, utan får istället terrasser eller altaner som sticker ut, säger Johan Elfström.
Byggnadsstilen är ganska ovanlig i Sverige, men finns i exempelvis Vaxholm och Göteborg.
– Fast där står husen mer tätt än vad vi har tänkt oss. Tanken med att föra in den här speciella karaktären på hus i Alsike är att vi i den nya etappen vill skapa större variation i boendemiljön, säger Johan Elfström.