Knivsta kommuns ursprungliga plan var att bostadsbyggandet först skulle ske norr om nya Alsike. Men den ordningen är inte lika säker längre.
I samband med att kommunen nyligen sålde mark till Rikshem på Sågenområdet hörde fler intressenter av sig till kommunen om att få bygga bostäder. Just lägenheter är något som det råder akut brist på i Knivsta. I centrala Knivsta har det inte byggts några flerbostadshus alls de senaste åren. Resultatet har blivit att både pensionärer och ungdomar flyttar ifrån kommunen.
Men nu säger kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M) att det kan bli så att flera områden byggs ut parallellt.
– Utöver Alsike, Tarv och Sågenområdet så kan man också förtäta i vissa områden i centrala Knivsta för att få till fler bostäder. Fler bostäder är bra med tanke på turtätheten för tåget med mera, samtidigt som vi skulle kunna ta vår del av det regionala ansvaret för bostadsbyggandet när vi nu har ett så bra läge för pendling, säger Göran Nilsson.
En annan faktor som talar för att tidigarelägga byggstarten i Tarv är att det dröjer några år till innan det blir en ny tågstation i Alsike. Tarv är i kommunens fördjupade översiktsplan den mark som ligger kring Knivstavägen på andra sidan järnvägen, från centrum sett. Det är i dag ett ängs- och skogsområde söder om Ängby krog. Planer finns också på att flytta Ängby industriområde och eventuellt flytta fotbollsplanen Engvallen för att lämna plats åt bostäder.
– Fördelarna med att bygga i Tarv och kring Knivstavägen är lika stora som på Sågenområdet. Marken ligger centralt, det vill säga mycket nära stationen och mycket av infrastrukturen finns redan, säger Göran Nilsson.
Trafiken till det nya området ska matas på från Gredelbyleden på en nybyggd väg. Tarv beskrivs i översiktsplanen som både centralt och skogsnära med ett största avstånd till järnvägsstationen på en kilometer.
– Det kan vara bra att ha en kärna med höga hus, skola och lite service mitt i. Sedan behövs radhus och villor i periferin så att folk ska kunna flytta inom området. Det ger en ökad trivsel om ensamstående, gamla och unga kan bo kvar i samma område även när de behöver en mindre bostad, säger Göran Nilsson.
Oppositionsrådet Claes Litsner (S) tycker också att det är en bra idé att bygga i Tarv.
– Vi vill gärna att man kommer igång och bygger så fort som möjligt, eftersom behovet av tätortsnära bostäder i närhet av kollektivtrafik verkar finnas. Däremot tycker jag att namnet Tarv inte klingar så bra. Jag har föreslagit att området ska heta Nydal i stället, säger Claes Litsner.
Någon konkret markaffär finns inte än, men Göran Nilsson säger att det finns gott hopp om att kommunen ska kunna sälja mark här.
När kan bostäderna i sådana fall bli klara?
– Inom två år kanske en fjärdedel av de 700 bostäderna kan börja byggas. Det blir nog svårt att bygga ut hela området på en gång, säger Göran Nilsson.