Nya perspektiv för Ardalan Shekarabi

UNT:s Maria Lindblom mötte Ardalan Shekarabi, nyss invald i Socialdemokraternas verkställande utskott, och snart Knivstabo.

Ardalan Shekarabi i Knivsta kommunhus framför konstverket Farkost mot framtiden som skolelever i Knivsta har gjort.

Ardalan Shekarabi i Knivsta kommunhus framför konstverket Farkost mot framtiden som skolelever i Knivsta har gjort.

Foto: Hans E Ericson

Knivsta2013-04-14 08:06

Videon är inte längre tillgänglig

Vad driver dig?

– Att förbättra samhället. Vi lever i ett land med bra förutsättningar. Arbetslöshet och krisen i skolan är problem som Sverige kan lösa, men om ambitionsnivån är för låg så kan vi hamna i stora problem. Möjligheterna till inflytande är stora i Sverige. Därför känner jag en plikt att engagera mig och utveckla det vi har, samtidigt som jag tycker politik är roligt.

Vad tycker du om kongressbeslutet om välfärdsföretag?

– Ett bra beslut. Jag tycker att kommunerna ska ha stort inflytande över friskoleetableringar. Det är ju kommunerna som är ansvariga för finansieringen och för att barn och ungdomar får en bra utbildning. Samtidigt är det viktigt med valfrihet. Det måste finnas en hög lägstanivå för kvalitén i välfärden och företag ska inte få göra vinstutdelningar på bekostnad av kvalitén.

Varför sitter du på ett mandat för Stockholms län i riksdagen?

– Vi bor i Nacka nu och flyttar till Knivsta först i juni. Men jag kommer att jobba för hela Mälardalsregionen som är motorn i Sverige. Stockholm-Uppsala har många gemensamma intressen. Det känns egentligen dumt att det går en länsgräns här.

Du har talat om en nationell identitet. Vad handlar det om?

– Vi borde arbeta mer för att bygga människors identitet kring medborgarskapet och våra gemensamma lagar och värderingar, i stället för kring etnicitet. Det nationella identitetsbyggandet med exempelvis Skansen var ett projekt som lyckades tona ned klassmotsättningarna en gång i tiden. Jag tror att vi kan lyckas bygga en gemensam nationell identitet igen med hjälp av gemensamma traditioner och fokus på att alla ska ha samma skyldigheter och rättigheter.

Vad menar du med gemensamma traditioner?

– Jag tycker det finns många fina traditioner som att fira midsommar och nationaldagen, något som alla som bor i Sverige borde kunna samlas kring. Jag firar både dessa traditioner och traditioner från Iran som eldfesten och Norouz. Att förbjuda svenska traditioner i skolorna eller psalmer vid avslutningar tycker jag är märkligt och kontraproduktivt.

Du fick kritik för finansieringen av din kampanj till SSU-ordförande. Belastar det dig fortfarande politiskt?

– Det är en del av min historia. Över tio år har passerat och mycket har hänt i mitt liv sen dess. Jag fick en läxa och lärde mig mycket viktigt under den turbulenta tiden med hårda strider mellan de politiska falangerna i SSU. För oss kändes det då som om det var viktigast i världen att ha rätt. Nu är jag äldre, har utbildat mig klart och fått barn. Med tiden får man andra perspektiv och det får aldrig bli så att ändamålen helgar medlen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om