Medborgarlöftet bygger på undersökningar och dialoger mellan Knivstabor, poliser och kommunanställda. De områden i kommunen som upplevs mest otrygga kvällstid är centrala delarna av Knivsta och Alsike.
– Trygghetsfrågan är det vi kommer lägga fokus på. Det är offentliga platser, stationen, och skolområden som upplevs som mest otrygga. All vuxennärvaro här är välkommen, säger Kristoffer Lundstedt, tf polisområdeschef i Knivsta och Uppsala.
Knivsta är i stort en trygg kommun, men även här förekommer bostadsinbrott, enstaka ungdomsrån och viss tystnadskultur bland ungdomar.
Nyligen genomfördes en trygghetsvandring i Alsike. Bland de medverkande fanns kommunsamordnare Ida Larsson, kommunpolis Mirjam Hopstadius, kommunfastigheter, skolpersonal och mellanstadieelever.
– Eleverna gav oss flera bra synpunkter. De önskar bland annat bättre belysning och fler skyltar som berättar att det finns exempelvis övervakningskameror eller väktare i området, säger Ida Larsson.
Under 2021 gick bostadsinbrotten ner i Knivsta. Narkotika- och trafikbrott ökade något.
– Att bostadsinbrotten minskar kan bero på att vi har en fungerande grannsamverkan, men även på att vi har en väldigt driven områdespolis i Knivsta, som arbetar mycket med frågan, säger Mirjam Hopstadius.
Pandemin har också påverkat antalet bostadsinbrott. Annat som påverkat förra årets statistik var att fler poliser närvarade i kommunen, vilket kan ha gjort att fler narkotikabrott och trafikbrott upptäcktes.
Även ungdomsrån förekommer i Knivsta. För några veckor sedan rånade en större gruppering en ung person. Det som stjäls är främst märkeskläder och airpods. Exempelvis vid Knivsta station finns därför ett behov av ökad vuxennärvaro på kvällarna enligt polisen.
– Ungdomsrånen är ett problem som vi jobbar med och där vi vill ha ökad vuxennärvaro för att minska tystnadskulturen – för att få fler att berätta och att anmäla brotten. Vi har bjudit in till en skolledarträff 12 maj där vi samverkar över kommungränserna om det här. Vi kommer exempelvis att berätta om vad man kan få för stöd, säger Kristoffer Lundstedt och Mirjam Hopstadius.
De allra flesta ungdomsrånen sker i storstäder.
– Men tystnadskulturen är jätteviktig att jobba med även här, genom mer vuxennärvaro och i skolan. Det handlar om att alla vuxna ska ta ansvar och kunna berätta vart unga kan vända sig när de utsatts för ett brott.