Syftet med projektet är att färre personer ska hamna mellan stolarna, mellan landstinget och kommunen. Redan i dag har Knivsta kommun ett relativt nära samarbete med landstinget i Uppsala län, men att nu bygga upp en mer stabil officiell plattform med aktiv styrning av hur samarbetet ska gå till, är något som kommunledningen är positiv till.
En annan fördel blir att lokala representanter får vara med och utveckla närvården för exempelvis äldre multisjuka, personer med psykiska sjukdomar och ungdomar med problem. Det kanske mest kända närvårdssamarbetet mellan ett landsting och en kommun är Norrtäljemodellen där all kommunens vård- och omsorg har slagits ihop i bolaget Tiohundra med landstingets verksamhet i den delen av Stockholms län.
”Även om de flesta lösningar för närvård inte är så långtgående som i Norrtäljemodellen så syftar de ändå till ett närmande mellan de olika huvudmännen inom den lokala vården”, står det i en rapport från Uppsala läns landsting.
Hittills har sex kommuner i de norra och södra länsdelarna gått med i Närvård i Uppsala län. Nu är det Knivstas och Uppsalas tur att gå med i projektet och under måndagen beslutade därför Knivsta kommunstyrelse att politiker från socialnämnden och utbildningsnämndens presidier ska hålla i samarbetet med landstinget.