Oenighet om kyrkovalet i Knivsta
Kyrkovalet i Knivsta har skapat en efterdebatt om vad som är bäst, en eller flera grupperingar i kyrkoråd och kyrkofullmäktige. Nu förekommer även uppgifter om kvinnoprästmotståndare bland de valda.
I tisdagstidningen uttalade sig Eva Okfors, en av företrädarna för Kyrkans framtid i Knivsta. Hon tycker att det är idiotiskt att det nu är två grupperingar, eller partier, i Knivsta pastorat eftersom båda grupperingarna är politiskt obundna och eftersom samarbetet mellan alla partier hittills har fungerat, utan meningsskiljaktigheter.
Hon ville i stället att det skulle bli en gruppering för att få till ett personval där väljarna kunde kryssa fram sina ledamöter.
Men Lennart Lundberg, som i det här fallet tillhör Posk, anser att det är mer demokratiskt om det finns minst två alternativ.
- Vi vill också ha enighet och har det med de andra i de flesta frågorna inom kyrkan. Men enighet visar man i arbetet. Valet är väljarnas och genom att inte ha några alternativ så minskar väljarnas inflytande, säger Lennart Lundberg.
Han tycker det är bra med personval, men inte utan en personvalskampanj.
- Annars kan väljarna inte veta vad varje person står för. Det finns exempelvis motståndare till kvinnliga präster och motståndare till samkönade vigslar inom Kyrkans framtid i Knivsta. Röstar man på Posk kan väljarna åtminstone läsa ett partiprogram, säger Lennart Lundberg.
Eva Okfors tycker att de båda frågorna inte är relevanta i det lokala valet.
- Vi har inte frågat specifikt efter någons uppfattning om kvinnliga präster eller jungfrufödelsen eller skapelseberättelsen. I vårt pastorat lever många uppfattningar sida vid sida i god anda.
Men hur har era väljare fått reda på vad ni står för?
- Knivsta är inte så stort, folk känner varandra och vi annonserade att söndagarna före valet fanns vi till hands efter gudstjänsterna i våra församlingskyrkor, säger Eva Okfors.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!