Kommunen har svårt att få till en kompromiss om hur den kulturhistoriskt intressanta byn ska byggas ut.
Förslaget, som politikerna inte tog ställning till i tisdags kväll, utgår från att här ska byggas cirka 25 nya hus. Det vill säga en fördubbling av hur många som bor i Lagga kyrkby i dag.
Förslaget kommer upp på nämndens bord igen senare i vår.
Varför skjuter ni upp beslutet om samråd?
– Vi tyckte inte att ärendet var tillräckligt utrett. Bland annat vill vi att VA-lösningarna utreds mer. Vi vill också få till en rimlig balans mellan de olika intressen som finns, säger Boo Östberg (C), ordförande för kommunens bygg- och miljönämnd.
Många av byborna är kritiska till planerna och anser att förslaget till utbyggnad helt skulle ändra byns karaktär. Lagga ligger som på en ö i odlingslandskapet med träd som bäddar in dagens bebyggelse. Närheten till Långhundraleden och många fornminnen gör att byn ligger i ett område med riksintresse för värdefulla kulturmiljöer.
Bakgrunden till utbyggnadsplanerna är att tre fastighetsägare, oberoende av varandra, har bett om att få bygga på sina marker. Sammanlagt vill fastighetsägarna, varav en är Svenska kyrkan, bygga 31 villor, två boenden för äldre och en förskola.
Enligt kommunens översiktsplan anges Lagga som ett utvecklingsområde på landsbygden och intresset för att bosätta sig här är stort. Majoriteten av Laggaborna står nu bakom ett eget förslag där man kan tänka sig 16 hus i stället för 25–30.
Men Boo Östberg säger att det inte är så enkelt att bara dra ner på antalet bostäder i förslaget.
– Den skog som många vill ha kvar i dag för rekreation är egentligen produktionsmark. Så genom att låta skogsägarna få inkomster genom att bygga, istället för att avverka skog, kan vi se till att skogen blir kvar, säger Boo Östberg.
En annan aspekt på byggandet är att skolan kommer att få fler elever från byn och att man blir fler som kan dela på kostnader för vatten och avlopp. Den nya utredningen om avloppsfrågan ska enligt Boo Östberg beröra om Lagga kanske kan få till en ny typ av lokal lösning. Det skulle i sådana fall handla om ett gemensamt avloppssystem där avloppsslammet som ska läggas på åkrarna kommer direkt från byn, istället för att gå igenom ett större reningsverk där det är svårare att få till ”rent” gödningsmedel.
Hur många hus tycker du ska byggas i byn?
– Antalet hus vill jag titta mer på senare. Nu handlar det om att en helhetsbedömning ska göras av vad som är rimligt att göra ur bevarandesynpunkt och ur ekonomiskt synvinkel. Det viktiga är att vi får till en balans mellan det samhälleliga intresset och det medborgerliga, säger Boo Östberg.