Medlemmarna i gruppen är mycket bekymrade över den förändring som de tycker ha skett i riktning mot minskad dialog och öppenhet vad det gäller planeringen och byggandet i kommunen. I brevet framhålls att ett samarbete mellan medborgare, tjänstemän och politiker är nödvändig för att lyckas ställa om till ett hållbart samhälle. Även andra Knivstabor, politiker i oppositionen och en del kommuntjänstemän har under senare tid reagerat på liknande sätt.
”När kommunen bildades var ett av argumenten att vi Knivstabor skulle komma närmare beslutsfattarna. Vi har på senare tid märkt en påtaglig försämring. Numera ordnar kommunen sällan samrådsmöten och är återhållsam med att inhämta och redovisa synpunkter från ideella föreningar.” skriver bland andra Marie Kvarnström, föreningens ordförande.
Gruppen ber i brevet de ansvariga politikerna att redovisa vilka beslut som ligger bakom förändringarna. De vill att kommunen gör klart översiktsplanen och att man snarast färdigställer grönstrukturplanen för att motverka så kallad frimärksplanering.
– Vi är bekymrade över att markanvisningar ges till exploatörer helt utanför ett större sammanhang. Kommunen har också fått stark kritik från revisorerna för hanteringen av markanvisningsavtal, säger Marie Kvarnström.
Föreningen vill att det i de nya riktlinjerna för markanvisningar, som politikerna just nu arbetar fram, ska finnas med tydliga miljö- och hållbarhetskrav, samt en nära koppling mellan kommunens strategiarbete och byggexploateringen.
Centerpartiet finns bland de partier som svarat på brevet. De delar gruppens åsikt om att en bred dialog stärker möjligheten att få till ett hållbart samhälle. Däremot håller varken de eller Moderaterna med om att det är brist på öppenhet i kommunen.
– I samarbete med övriga allianspartier har vi genomfört betydligt fler informations- och dialogträffar än tidigare år. I vårt partis regi har vi också drivit hållbarhetsfrågorna genom att bjuda in till flera arrangemang, säger Boo Östberg (C).
De menar att kritiken blir svår att förstå då kommunen kring den kommande stadsdelen Nydal ordnat flera öppna möten.
– Det är också viktigt att reflektera över vad som är mest demokratiskt, att vi politiker lyssnar mest på 10–100 resursstarka personer eller på de röster som närmare 10 000 medborgare avger vart fjärde år? säger Boo Östberg.
Omställningsgruppen replikerar att kommunen aldrig tydligt redovisat vilka slutsatser man drog från mötena om Nydal – man saknar återkoppling till medborgarna. Marie Kvarnström påpekar också att plan- och bygglagen anger att kommunen ska ha samråd med sina boende och sammanslutningar när man upprättar planer, att syftet bland annat är att ge möjlighet till insyn och påverkan.
Moderaterna delar gruppens uppfattning om att planeringen behöver ske med hänsyn till miljö- och klimatfrågor. Men de hänvisar till att i jämförelser som SKL gjort så har kommunen relativt goda resultat vad det gäller hur Knivstaborna ser på sina möjligheter att påverka.
– Öppna möten, samtal, mediadebatt och diskussioner i sociala medier är exempel på vad vi gör. Vår upplevelse är att Knivsta kännetecknas av en livlig och öppen diskussion kring viktiga utmaningar för vårt samhälle, säger Klas Bergström (M).
En förklaring som ges till att färre föreningar och privatpersoner tas med bland dem som får lämna synpunkter inför beslut om detaljplaner, är att man beslutat att planprocesserna ska bli snabbare.
– Enligt plan- och bygglagen är det sakägare som ska få svara och ytterst är det en budgetfråga att besvara samtliga synpunkter. Däremot läses samtliga inkomna skrivelser, säger Klas Bergström..
Moderaterna delar inte beskrivningen att markanvisningar ges till exploatörer helt utanför ett större sammanhang.
– Den huvudsakliga utvecklingen sker i enlighet med gällande Översiktsplan så när som vad gäller höjden på husen och enligt vår uppfattning är det ökade byggandet i centrum en viktig klimat- och miljöinsats, säger Klas Bergström som hänvisar till ansvaret att lösa den stora bostadsbristen i storstadsregionen.