Ont om äldreplatser i Knivsta

En kvinna fick vänta elva månader på plats i äldreboende i Knivsta.

Vill ha besked. Utöver barnfamiljer flyttar far-och morföräldrar till Knivsta för att vara nära sina barnbarn. Även därför blir det alltfler äldre invånare, säger Kerstin Blomkvist som vill att politikerna planerar för fler platser i äldreomsorgen.

Vill ha besked. Utöver barnfamiljer flyttar far-och morföräldrar till Knivsta för att vara nära sina barnbarn. Även därför blir det alltfler äldre invånare, säger Kerstin Blomkvist som vill att politikerna planerar för fler platser i äldreomsorgen.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2015-01-24 14:57

Det var 2011 som Knivsta kommun byggde två nya särskilda boenden med hög kvalité. Men eftersom invånarna blir allt fler så räcker nu platserna inte till, något som en del varnade för redan då äldreboendena planerades.

– Nu är det dags att politikerna sätter igång och beslutar om fler platser. Som det är i dag blir det många hastverk som drabbar äldre personer hårt. Det behövs en mer långsiktig planering för äldreomsorgen, säger Knivstabon Kerstin Blomkvist som ifrågasätter hur fördelningen av platserna går till.

Hennes mamma hamnade på en korttidsplats i Gottsunda i Uppsala kommun i elva månader innan hon fick en plats på särskilt boende i Knivsta. Förra året avled modern, men fortfarande står hennes lägenhet tom på äldreboendet Vilhelms gård.

– Jag vet ju hur stort behovet av platser är så jag ringde flera gånger och påpekade att lägenheten stod tom, men fick då bara svaret att handläggaren hade semester över julhelgerna. Ingen annan fanns som kunde ta över hans ärenden. Det borde finnas en mer effektiv handlingsplan för fördelningen av platserna, säger Kerstin Blomkvist.

Knivsta kommuns socialchef, Mary Nilsson, svarar att kommunen är skyldig att ordna med stöd, hjälp och rehabilitering åt dem som efter utredning anses ha sådana behov. Ibland handlar hjälpen om hemtjänst, ibland om korttidsplats efter exempelvis en sjukhusvistelse och ibland om en permanent plats på särskilt boende.

– Just nu lever vi i det här att våra särskilda boenden inte räcker till. Framförallt räcker inte platserna till alla personer som får demenssjukdomar, säger Mary Nilsson.

Hon beskriver det som ett besvärligt läge.

– Men självklart ska man få en plats om man blivit beviljad det. Att behöva vänta i elva månader är inte bra. Jag håller på och kollar vad som ligger bakom att det blev så, säger Mary Nilsson.

Att en lägenhet i Vilhelms gård stått tom länge, tror hon kan bero på praktiska skäl som att besiktning eller städning måste ske efter utflyttning.

Så ni har inte ont om administrativ personal?

– Jo, de är alldeles för få, men jag bedömer att vi inte saknar handläggare för att fatta beslut som gäller akuta lägen.

Är det bra för kommunens ekonomi att köpa platser från andra kommuner?

– Nej, det är aldrig ekonomiskt att köpa platser från andra, men framförallt är det inte bra för den enskilde. Vi köper bara platser i nödfall i en annan kommun, säger Mary Nilsson.

Hon vill gärna att politikerna börjar planera inför att bygga ett nytt äldreboende i framtiden. Samtidigt menar hon att hoppet till att en liten kommun sätter igång att bygga ett nytt äldreboende är ganska stort.

– Ett äldreboende i dag brukar ha mellan 50 och 70 platser, så att ta det steget är väldigt stort, det krävs att man har fler som behöver plats än vad vi har nu.

Fler demensplatser

Just nu arbetar socialförvaltningen i Knivsta med att försöka utöka antalet demensplatser. Men något politiskt beslut om nya lokaler finns inte. I stället kan det därför bli fler platser för dementa på bekostnad av övriga platser i de särskilda boendena. Det kommer i sin tur att leda till att fler övriga äldre får hemtjänst i stället för plats i äldreboende.

Att platserna i de särskilda boendena är få (100 totalt) drabbar också tillgången på korttidsplatser. Knivsta har ett 20-tal korttidsplatser som även de är lokaliserade till de två särskilda boendena. UNT rapporterade i förra veckan hur bristen på avlastningsplatser drabbar anhöriga som vårdar i hemmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om