Eva Appelgren har varit med i Röda korset i cirka tre år.
– Jag gick med för att jag kände att jag ville göra något viktigt. Det är intressant att få möta flyktingar och att försöka hjälpa till med integrationen.
Vad ska ni ha i lokalen?
– Vi ska genom olika aktiviteter försöka få till en bra integration i Knivsta. Vi kommer varje vecka i lokalen i Gredelbykyrkans bottenplan att ha öppet hus för män och barn, läxhjälp för flyktingar som går i skolan, språkträning för ensamkommande barn och öppet hus för kvinnor och barn. På tisdagskvällar tar vi emot kläder och skor. Och på torsdagskvällar kommer vi att lämna ut kläder. Vi saknar just nu herrkläder, herrskor och leksaker.
Hur går språkträningen som ni redan startat?
– Mycket bra! De ensamkommande ungdomar som vi hittills träffat regelbundet på ett boende i Knivsta, är så vetgiriga och glada för att få något att göra. Deras motivation sporrar mig och jag får mycket tillbaka av att träffa dem.
Varför behövs språkträningen?
– Jag tror den är mycket viktig för de ensamkommande barn som inte har fått plats i skolan än. Några av de ungdomar vi träffar har väntat ända sedan i september på att få börja skolan.
Vilka är ni som driver den nya träffpunkten?
– Gredelbykyrkan, Svenska kyrkan och Röda korset står för verksamheten. Kommunen hyr lokalen. Även andra föreningar kan komma in i lokalen längre fram. Vi kallar lokalen för Mötesplats Knivsta.
Vill Knivstaborna hjälpa till?
– Ja, de är mycket generösa och det är vi tacksamma för. Vi har exempelvis fått in väldigt mycket kläder. Nätverket Tillsammans för Knivsta har samlat in de kläder som vi nu sorterat här i lokalen. Nätverket gör ett jättebra jobb. Även Rädda barnen i Knivsta har bra aktiviteter som simskola och att de tar fram vänfamiljer åt nyanlända.
Varför behövs en gemensam lokal?
– För Röda korset i Knivsta var det en nödvändighet, eftersom vi inte får plats med allt i vår egen lokal vid Apoteksvägen. Sedan är det bra för alla Knivstabor som vill hjälpa till och för integrationen av nyanlända. Nu finns en plats dit man kan gå för att hjälpa till. Jag tror att ett bra sätt att motverka motsättningar är att lära känna varandra.
Är det lätt att få tag i volontärer?
– Ja, fler vill hjälpa till nu. I höstas var det ett 50-tal personer som anmälde sitt intresse för att bli volontärer. För att arbeta inom Röda korset får man gå en grundläggande kurs i Rödakorskunskap, bland annat för att vi ska veta att våra volontärer känner till våra grundprinciper.
Hur tänker du kring säkerheten?
– Vi har kollat brandsäkerhet med mera. Skulle vi gå och vara rädda för allt så skulle vi inte kunna göra något alls. Vi får tro människor om gott, det måste vara utgångspunkten.
Varför tog det så lång tid innan lokalen öppnade?
– Det var avtalet och planeringen kring det som tog tid att få klart. Många Knivstabor och våra volontärer har varit på hugget. Det har varit frustrerande att vänta, men nu tror vi att det här kan bli bra.