Oro över drogliberal inställning i Knivsta
Många ungdomar kommer att vara utan strukturerad verksamhet under en stor del av sommaren. Det i kombination med att det finns gott om narkotika bland tonåringar i Knivsta gör Christer Johansson (V) och Lars Berglöf (S) oroliga.
Björn Fries
Foto: Fotograf saknas!
De båda vill göra något åt den negativa utvecklingen och bjuder därför in till en föreläsning med Björn Fries, före detta nationell narkotikasamordnare och nuvarande chef för Preventionscentrum i Stockholm. Inbjudna till Thunmanskolans matsal 26 maj är Knivstas tonårsföräldrar, föreningsledare och andra som är intresserade av att få redskap som kan motverka bruket av narkotika bland ungdomar.
Polisen presenterade så sent som i november en kartläggning som visade att över 50 personer mellan 13 och 25 år använder eller säljer droger i Knivsta. Efter det beslutades att kommunen skulle anställa en drogsamordnare. Men tjänsten står för tillfället vakant.
- Vi har haft en drogsamordnare som slutat, men rekryteringen pågår. I början av juni beräknar vi att tjänsten ska vara tillsatt igen, säger Agnetha Öberg, chef för kommunens sociala enhet.
Men i dagsläget finns alltså en oro för hur det ska gå i sommar. Bland en del tonåringar florerar klyschor om att narkotika inte är så farligt och inte ger bakfylla.
Björn Fries som tidigare även har arbetat åt Maria polikliniken i Stockholm, säger att konstiga värderingar kring droger kommer och går i trender.
- Därför är det viktigt att ge ungdomarna vettig information. Men det är kanske ännu viktigare att hitta dem som har störst risk att hamna i missbruk, säger Björn Fries.
Bland flickor är det 80 procent som exempelvis skurit sig eller varit utsatta för sexuella övergrepp av dem som håller på med droger och bland pojkarna mår 70 procent dåligt av olika orsaker innan de börjar med droger.
- Även barn med rika föräldrar kan må dåligt och fastna i missbruk, säger Björn Fries.
Nyligen gjordes en enkät i Stockholms län som inte är någon glad läsning.
- Fler unga än tidigare har under de senaste månaderna provat narkotika. Dessvärre brukar sådant här sprida sig över kommungränserna, säger Björn Fries.
Under lågkonjunkturer brukar också droganvändningen öka.
- Tyvärr är det så att man även drar ner på insatserna under lågkonjunkturer. Jag hoppas verkligen inte att kommunerna kommer att göra samma misstag som under 1990-talet, säger Björn Fries.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!