Men en renovering skulle inte löna sig för kommunen, anser flera politiker.
På måndag kommer kommunstyrelsen troligtvis att besluta om upphandling av den första etappen av ett Centrum för idrott och kultur (CIK). Majoriteten av partierna vill bygga en ishall och en till fullstor sporthall bakom Hälsohuset. Men hur projektet sedan ska gå vidare finns ingen överenskommelse om.
Några politiker har nu börjat tala om att det i stället skulle vara lönsamt att renovera Hälsohuset där simhallen, sporthall och gym finns i dag. De är rädda för att kommunen ska dra på sig för stora skulder.
Men bland andra kultur- och fritidsnämndens ordförande Britta Lästh (Knivsta.nu) tycker inte att det finns någon grund för en sådan renovering.
– Kommunens bolag Kommunfastigheter tog i november fram en utredning om Hälsohusets skick. Utredningen utfördes av Tengbomgruppen, en utomstående och opartisk konsult som kom fram till att kostnaden minst skulle bli 20–27 miljoner kronor de närmaste fem åren, och då ingår bara det allra nödvändigaste, säger Britta Lästh.
Hon anser att det skulle vara ekonomiskt fördelaktigt för kommunen att i stället bygga fler nya lokaler, framförallt en ny simhall. Ett argument för detta är att simbassängen är för liten i Hälsohuset och att lokalerna inte är anpassade för personer med funktionshinder. I Tengboms utredning står att kostnaden på 20–27 miljoner kronor inte räknat in intäktsbortfall vid ombyggnadstiden, att en tillgänglighetsanpassning av lokalerna, energieffektiviseringar eller utbyggnad för att lokalerna ska räcka åt fler inte heller är inräknade. Därför kommer kostnaden för en en ombyggnad av anläggningen troligtvis bli betydligt högre.
– Simhallen är byggd för 7000 invånare, snart är vi 20 000. Och att det inte finns anpassade omklädningsrum för funktionshindrade eller hiss vid bassängen tycker vi är diskriminerande, säger Britta Lästh.
Hon är också orolig över vad man ska hitta i väggarna och innertaket när/om Hälsohuset ska renoveras.
– Det finns stor risk att man hittar mögel i väggarna när man lyfter på kakel och andra ytskikt. När Hälsohuset byggdes på 70-talet, så byggde man inte in fuktspärrar i våtutrymmen, säger Britta Lästh.
Just nu renoveras yttertaket på Hälsohuset, men Klas Bergström (M) säger att det bara handlar om en låg kostnad.
– Det handlar om ett reguljärt underhåll eftersom inget beslut finns om att anläggningen ska avvecklas. Kostnaden är på några hundratusen kronor och har en garanti på 20 år, svarar Klas Bergström som säger att han inte vet om det kommer att satsas på mer renovering av Hälsohuset framöver eller inte.