Osäkert inför 18-årsdagen för asylsökande

Gruppen Tillsammans för Knivsta vill samarbeta med kommunen lösa situationen för asylsökande ungdomar som kan tvingas flytta från Knivsta.

Göran Nilsson (M)ordförande i socialnämnden.

Göran Nilsson (M)ordförande i socialnämnden.

Foto: Rolf Hamilton

Knivsta2017-10-26 08:00

Politikerna i socialnämnden och kommunstyrelsen bjöds i söndags in till ett möte med Tillsammans för Knivsta för att resonera vilka möjligheter som finns att samarbeta.

– Det kom ett 40-tal Knivstabor och fem företrädare för L, M, V och KD. Det noterades att inga företrädare för Knivsta.nu, Centern eller S kom, säger Marianne Carlbom, ordförande för Rädda Barnen i Knivsta och en i gruppen Tillsammans för Knivsta.

Det är när ungdomarna fyller 18 år som de formellt inte längre är ett kommunalt ansvar och de kan tvingas flytta till något av Migrationsverkets boenden i väntan på att beslut om asyl fattas.

– Det går inte att bara stirra på det ekonomiska, man måste också ha humanitära och moraliska utgångspunkter när man bestämmer hur de här ungdomarna ska behandlas, säger Marianne Carlbom.

För Knivsta kommun och socialnämnden som har ansvaret för ungdomarna fram till 18-årsdagen är ekonomin inte ointressant. Den senaste bokslutsprognosen visar ett underskott på drygt 22 miljoner kronor, och enligt ekonomirapporten beror 12 av de miljonerna på underskott i flyktingmottagandet.

För Göran Nilsson (M), ordförande i socialnämnden, handlar frågan om de ensamkommande i 18-årsåldern inte bara om ekonomi:

– Det finns en dom från kammarrätten i Göteborg dit ett kommunalt beslut om stöd till enskild person överklagats. Kammarrätten upphävde beslutet med hänvisning till att stöd inte ska betalas ut om behov kan tillgodoses på annat sätt. När det gäller de ensamkommande som fyller 18 år kan deras behov tillgodoses av Migrationsverket, säger Göran Nilsson.

Men socialnämnden har enligt Göran Nilsson redan fattat beslut som gjort att enskilda individer som fyllt 18 år men som haft kort tid kvar innan de gått klart gymnasiet, kunnat stanna i Knivsta.

Marianne Carlbom och Tillsammans i Knivsta anser att det bästa för såväl kommunen som för de ensamkommande är att låta dem stanna där de skapat nätverk och en någorlunda trygg tillvaro.

– Regeringen har också tagit fram ett förslag om särskilda bidrag som ska underlätta för kommunerna. Enligt regeringskansliet skulle Knivsta få drygt 700 000 kronor 2017, och drygt 350 000 kronor 2018. Civilsamhället i Knivsta kan fortsätta ta ansvar för de här ungdomarna, men kommunen måste ha huvudansvaret, säger Marianne Carlbom.

Tillsammans för Knivsta kräver nu att inga beslut om flyttningar tas innan ordentliga konsekvensanalyser gjorts. Inga löften gavs vid mötet, men enligt Marianne Carlbom fanns en vilja till fortsatt dialog.

Flyktingmottagande - ekonomi

Bokslutsprognosen för socialnämnden i Knivsta visar ett underskott på 22 miljoner kronor. Merparten av den delen av underskottet kan härledas till sänkta bidrag till kommunerna för flyktingmottagande.

Sänkningen trädde i kraft 1 juli i år och innebär att ersättningen per dygn i HVB-hem minskade från 1900 kronor per dygn till 1350 kronor per dygn. Samtidigt sänktes ersättningen per dygn i stödboenden från 1000 kronor till 750 kronor.

Nu finns möjlighet för kommuner att göra så kallade återsökningar för HVB-kostnader. Knivsta kommun har återsökt omkring 1,5 miljoner kronor från Migrationsverket, men ännu inte fått besked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om