Parkmark ger plats åt bostäder i växande Knivsta

I Knivsta kommun pågår ett arbete om var Knivsta ska växa på sikt. Honnörsordet är förtätning centralt, vilket innebär att park- och skogsmark väntas ge plats för bostäder. UNT har tittat på hur tätorten kan breda ut sig och förändras runt 2025.

Knivsta2008-05-13 02:11
Ett nytt bostadsområde bakom reningsverket. Industriområdet i centrum på västra sidan om järnvägen görs om och viks för bostäder. Apoteksvägen blir en längre och större handelsgata.
Kommunstyrelsen har utsett en styrgrupp som ska leda arbetet för framtagandet av en så kallad fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike. Formella beslut under processens gång fattas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är det organ som beslutar om den slutliga utformningen av planen.

UNT har ställt frågor till samtliga ledamöter i styrgruppen och av de svar som kommit in finns det en samstämmighet om att Knivsta, i första hand, bör växa genom förtätning och exploatering av markområden som ligger nära stationen.
- Vi ser positivt på en förtätning av Knivsta, men egentligen betyder förtätning att icke bebyggda områden centralt blir bebyggda med bostäder. Som det ser ut nu finns det bäst plats väster om järnvägen. Då blir det extra viktigt med en planskild korsning söder om nuvarande korsning med bommar. Fotbollsplanen och industriområdet bör nyttjas för bostäder i framtiden, säger Ingemar Hansson (c).
- Miljöpartiet är generellt positivt till en måttlig förtätning av Knivsta. Att förtäta i centrala Knivsta innebär att de som flyttar in där kan arbetspendla utan att behöva ha tillgång till bil, säger Kerstin Umegård (mp).

Hon framhåller att för miljöpartiet är frågan om grönstruktur och bevarandet av så kallade gröna korridorer viktig.
- Ibland kan det vara okej att bygga på befintliga grönområden om det som sparas används så att det blir grönområden med kvalitet, till exempel en vacker park, säger Kerstin Umegård.
Göran Nilsson (m) driver linjen med förtätning och ser i dag inga politiska motsättningar i frågan.
Han menar att en förtätning i Knivsta krävs för att öka handeln och därmed minska invånarnas behov av att åka utanför kommunen för att handla.
- Det handlar även om att utnyttja järnvägen maximalt och få folk att välja det transportsättet framför bilen, säger Göran Nilsson.
Även Lars Berglöf (s) håller med om att förtätning är nödvändig för handel, men han vill att den sker varsamt:
- En förtätning får inte leda till att orten utvecklas till en betongförort utan måste utgå från konceptet "det moderna stationssamhället", säger han.

Ny bebyggelse i Knivsta ska i princip förläggas med gång- eller cykelavstånd till stationen.
Ett av de områden som styrgruppen tittat på är Tarv, ett skogsområde som ligger utmed Knivstavägen, bakom bensinmacken. Här tror Göran Nilsson att man kan få plats med 500 nya bostäder på sikt. En annan tanke som bollats i styrgruppen är att göra om industriområdet väster om järnvägen, där bland annat Vägverket ligger i dag, till bostadsområde. Tanken är att erbjuda mark på annat håll i kommunen. Engvallen är ett annat område som kan komma att bebyggas, och tankar finns på att förtäta bostadsområdet Ängby. Den mest kontroversiella idén som prövats i gruppen är att bebygga delar av Brunnbyplatån, som ligger mellan Kölängsvägen och E 4, klassat som ett känsligt naturområde. Men enligt Göran Nilsson finns det öppningar för byggnation i den antagna översiktsplanen.
- I översiktsplanen står det att delar av Brunnbyplatån ska vara ett utvecklingsområde för fritid, bostäder, bevarande och rekreation, säger Göran Nilsson.

Men en större exploatering av Brunnbyplatån motsätter sig miljöpartiet.
Det är inte enbart bostäder som det planeras för. Ett önskemål från kommunchefen Anna-Maria Dansbo med flera, är att dagbefolkningen ska öka. Fler arbetsplatser på hemmaplan och en större befolkning ska locka till sig butiker, är kommunens förhoppning. Och för det måste det finnas en plan.
Apoteksvägen och Forsbyvägen kan bli tydligare butiksstråk. Biblioteket kan byggas på en våning och högre upp längs Apoteks-vägen ska butiker få breda ut sig. Det är frågeställningar som varit uppe till diskussion bland politiker, men om de blir realiserade är en annan femma.
Planerna att bygga ut Tarv och förtäta i Ängby ligger troligtvis 10-20 år framåt i tiden. Vid sidan om en förtätning i Knivsta ska kommunen besluta hur Alsike ska växa. Här jobbar man med två olika alternativ och planerar för mellan 150 och 450 bostäder.
Fotnot: De detaljplaner som kommun-fullmäktige klubbat, och som motsvarar behovet av bostadsbyggande ungefär tio år fram i tiden, är Sågenområdet, Boängsåsen, Alsike-Vrå och Eriksberg. Byggnadsnämnden arbetar för närvarande med detaljplaner (eller program) för områdena Långhundra, Sparkbacken/Östuna, nordöstra Alsike och Nor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om