Pendlare befarar parkeringskaos

Pendlare i Knivsta befarar att det senare i höst, när fler ställer cykeln hemma, ska bli parkeringskaos kring stationen. Men den politiska majoriteten anser att p-platserna ska räcka.

Ett av SL:s pendeltåg.

Ett av SL:s pendeltåg.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Knivsta2013-09-05 14:04

Det var 1 augusti som parkeringsavgifter, trots protester från pendlare, infördes på vardagar i centrala Knivsta. Det kostar 20 kronor per dag eller 300 kronor per månad att parkera här. Den som ska göra kortare ärenden kan parkera gratis med p-skiva i två timmar.

Än så länge finns det p-platser till alla som önskar det, men en del pendlare oroar sig nu för framtiden.
– Man frågar sig hur politikerna kan mena att man ska betala 300 kronor per månad om det sedan inte finns platser så att det räcker till? säger en pendlare.

Han tycker att antalet platser minskat sedan parkeringarna på Sågenområdet togs bort, och befarar att de nya pendlarparkeringsplatserna inte ska räcka till då regnet och rusket slår till i höst och fler ställer cykeln hemma.
– Det verkar inte finnas någon långsiktig plan för att lösa parkeringsbehoven runt stationen, samtidigt som flertalet politiker vill att kommunen ska växa, säger pendlaren.
Samtidigt är Knivsta kommun ganska ensam om att ta ut p-avgifter på sina pendlarparkeringar, ingen av de andra mindre eller medelstora kommunerna i närområdet gör det.

Anders Eskhult (C), ordförande i kommunstyrelsens tekniska utskott, svarar att en stor majoritet av politikerna är nöjda med att de införde en ny parkeringsstrategi. 80–90 procent av de 550 parkeringsplatserna runt stationen har under augusti varit belagda och för dem som inte vill betala finns möjlighet att parkera lite längre bort från stationen. Cirka 150 bilister om dagen kör från Uppsala kommun för att parkera vid Knivsta station.
– Det är inte färre platser nu än tidigare. Vi har anlagt asfalterade parkeringar med belysning. Tanken är att parkeringarna ska vara snygga, lättskötta och trygga. Räcker de inte till, får vi anlägga fler, men än så länge ser de ut att räcka bra, säger Anders Eskhult.

Han tycker det är lämpligt att de personer som använder pendlarparkeringarna också står för kostnaden.
– Det är inte rimligt att alla skattebetalare ska behöva betala för parkeringsplatserna, säger Anders Eskhult.

Vill ni att fler ska börja cykla till stationen?
– Ja, men det är inte därför vi tar ut p-avgifter. Vi vill inte komma med pekpinnar. Dessutom har inte alla möjlighet att ta bussen eller cykeln till stationen, säger Anders Eskhult.

För att få fler att ställa bilen hemma har kommunen i stället försökt underlätta för cyklisterna och sett till att bussförbindelserna till nya Alsike blivit bättre. Fler cykelvägar har anlagts och cykelparkeringar har ställts i ordning vid stationen.
– Sedan cykelparkeringarna gjordes i ordning förra året har antalet personer som cyklar till stationen ökat rejält, säger Anders Eskhult.

FAKTA: PENDLARPARKERINGAR

Antal p-platser för pendlare
Enköping 560 (det finns planer på fler)
Sigtuna 530 i Märsta (152 i Rosersberg)
Heby 173 (det finns planer på fler)
Östhammar okänt antal i Alunda, Östhammar och Österbybruk
Tierp 150
Knivsta 550 (avgiftsbelagda)
Håbo 580 (ofta fullt på parkeringarna)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om