Pendlarparkeringar het valfråga

Mindre barngrupper i förskolan, fler fritidsanläggningar och pendlarparkeringar vid station­en. Det är de tre frågor som förmodligen kommer att bli hetast under valrörelsen i Knivsta nästa år.

Foto:

Knivsta2009-10-05 07:58
ANALYS. Majoriteten i Knivsta som består av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, lovade tidigare att minska barngruppernas storlek. Men då den ekonomiska krisen kom föll löftet.

Samtidigt säger samtliga gruppledare i majoriteten att de fortfarande vill göra barngrupperna mindre.
- Att minska barngruppernas storlek i förskolan är viktigt. Det är också viktigt att behålla kvaliteten i skolorna. Nu hoppas jag att vi snart ska kunna använda de extra regeringspengarna på cirka tio miljoner kronor till att stoppa in i just vård, skola och omsorg, säger Catarina Winninge (FP).

Lars Berglöf (S) är kritisk till hur majoriteten har skött samtliga tre frågor. När det gäller fritidsanläggningar så tycker han att det borde finnas någon plan för om kommunen ska satsa på konstis eller en sportanläggning i Kölängen.
- Jag tycker att mycket som gjorts under mandatperioden är bra, men det behövs fler vuxna i förskolor och skolor. Och ombyggnaden av centralorten går alldeles för sakta. Frågan är vad majoriteten vill göra där. Det finns ju ingen plan för vad som ska hända, säger Lars Berglöf.

Anders Eskhult (C) är ordförande i kommunstyrelsens tekniska utskott.
- Det är en lätt fråga för oppositionen att gå till val på för det är komplicerat att få fram snabba lösningar. Och jag håller med om att vi måste få fram fler parkeringsplatser vid stationen så snabbt som möjligt, säger Anders Eskhult.
Frågan om fritidsanläggningar hänger också nära samman med hur kommunen ska få till fler p-platser kring stationen. Många tror att det är ägaren av Sågentomten som hindrar kommunen att komma i gång med sin omdaning av Knivstas centrala delar, men Anders Eskhult svarar att frågan inte är så enkel.
- Jag tycker man ska säga som det är, att det är konjunkturen och större myndigheter som Banverket som styr kommunen i det här fallet, säger Anders Eskhult.

Knivsta kommun har ett avtal med ägaren av Sågentomten om att han ska sälja tre kvarter med bostäder och butiker samt, när han byggt dessa, även ska bygga gator och vägar åt kommunen i området.
Sedan lågkonjunkturen kom har dock flera spekulanter till husen dragit sig ur.
- Men vi måste ändå få till de nya parkeringarna nu, eftersom Sågentomten kommer att försvinna så fort konjunkturen vänder. Det område som är aktuellt för parkeringsplatser är marken vid Pizzavallen och däromkring, säger Anders Eskhult.
Pizzavallen används i dag av Knivsta idrottsklubb. När föreningen blir av med planerna ska kommunen ersätta dessa med en sportarena i Kölängen.
- Fast det är här Banverket kommer in i bilden. Om vi ska ha pendlarparkeringar på andra sidan järnvägen så måste vi ha en planskild korsning och en gångtunnel till perrongen, säger Anders Eskhult.

Det finns också planer på att bygga ut till fyra järnvägsspår förbi Knivsta.
- Det är frustrerande men bara att inse att vi inte kan påverka alla delar i vår egen kommun, säger Anders Eskhult.
Detta har hänt

April 2007
Kommunen anställer en anhörigkonsulent. Konsulenten stöttar dem som vårdar äldre hemma.
Under 2009 anställs också en person som ska samordna arbetet mot missbruk Knivsta.

Januari 2008
Alsike skola blir större. Skolan rymmer nu även högstadieelever. Nu under hösten 2009 byggs även skolgården om för att passa det utökade elevantalet.

Juni 2008
Thunmanskolan har byggts om och renoverats. Thunmanskolan får också en ny och speciell skolgård där pedagogik och konst kombineras. Knivsta kommun, skolans elever och Statens konstråd står bakom skolgårdsprojektet vars slutnota stannar på 3,6 miljoner kronor. Hittills har ingen skadegörelse förekommit här.

Hösten 2008
En kombinerad pendlarparkering och bussterminal anläggs vid den ostliga infarten till Knivsta, i närheten av Ar. På så sätt fick Knivsta kommun också behålla bussen till Arlanda. Buss 677 från Norrtälje och Rimbo ansluter också här vilket gör att befolkningen i de östra delarna av kommunen, förutom Östunaborna, enklare kan ta sig med buss till Knivsta. Kvartstrafik med bussarna mellan Alsike och Knivsta.

Slutet av 2008
Arbetet med fler cykel- och gångvägar har kommit i gång. Ett par nya gång- och cykelvägar har anlagts i kommunen. Den ena mellan Tuvstarrsvägen och Kölängsvägen. Den andra går mellan Kölängen och Apoteksvägen vid centrum. Men mycket återstår av arbetet med cykel- och gångvägar.

Februari 2009
Knivsta kommun köper ett eget vindkraftverk. Alla partier är överens och huvudsyftet med köpet är att kommunen ska göra sitt för att värna miljön och för att spara pengar. Det är också en säkerhetsfråga om det skulle bli energikris i världen.

April 2009
Bygget av Knivstas nya äldreboende startar på Sågenområdet i centrala Knivsta. Boendet är efterlängtat eftersom de tidigare lokalerna inte varit bra. Till årsskiftet 2010/2011 beräknas inflyttningen börja för det hundratal personer som ska bo i framför allt singellägenheter.

Juni 2009
Naturområdet Trunsta träsk och Gredelby hagar har restaurerats och röjts av ideella krafter, länsstyrelsen och kommunen. Här har också byggts ett fågeltorn. Området är tänkt att användas av Knivstaborna som en tätortsnära oas.

September 2009
Alsike får efter flera års planering en egen fritidsgård. Fritidsgården ligger i Alsikeskolan.
Även fritidsgården i Thunmanskolan har fått en nystart. Sammanlagt har gårdarna öppet sex dagar i veckan. Även föräldrautbildningen Cope startas av kommunen.

September 2009
Knivstas första konstgräsplan står klar för invigning i oktober. Fotbollsplanen som ligger i Alsike kommer att användas av alla klubbar i kommunen och är ett välkommet tillskott eftersom det råder stor brist på träningstider och bra fotbollsplaner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om