Knivsta.nu är efter förra valet det näst största partiet i den majoritet som styr Knivsta kommun. Som UNT tidigare rapporterat så finns ett förslag om att kommunen ska spara 35 miljoner kronor nästa år. Bland annat diskuteras besparingar inom skolor och förskolor.
– Men vi anser inte att kommunen behöver spara hela 35 miljoner. Vi tror på finansdepartementets och SKL:s prognoser om att ekonomin kommer att bli bättre 2014 och 2015. Så 2013 blir bara ett mellanår med dålig ekonomi, säger Lennart Lundberg.
Att 17 miljoner kronor av de 35 miljonerna föreslås sparas på skolor och förskolor har väckt oro bland personal och föräldrar, men i dagsläget vill inget parti ställa sig bakom det första förslaget. Moderaterna har sagt att de kan tänka sig att besparingskravet sänks till cirka fyra miljoner kronor.
– Men vi anser att även fyra miljoner är för mycket. En miljon vore mer rimlig att spara på skolorna och förskolorna nästa år. Totalt tror vi att kommunen behöver spara 15 miljoner nästa år, säger Lennart Lundberg.
Samtidigt anser Knivsta.nu att vallöftet om ett allaktivitetshus eller en arena inte behöver brytas.
Var ska ni få pengarna i från?
– Vi har räknat med en skattehöjning på 30–40 öre och att vi ska ta extra pengar från Alsikebolaget. Dessutom anser vi att kalkylen för driftskostnaden för Knivsta arena är för hög, säger Lennart Lundberg.
Han anser att arenan bara kommer att kosta en halv procent av kommunens driftsbudget per år.
– Dessutom kommer kostnaderna för Knivsta arena inte med i nästa års budget. I nästa års budget finns bara 200 000 kronor med för driften av arenan, säger Lennart Lundberg.
Knivsta.nu hävdar därför till skillnad mot några av de andra partierna i majoriteten att det finns pengar både till en första etapp av arenan (som troligen blir en isbana eller ishall) och till skolor och förskolor. Men att göra barngrupperna mindre i förskolorna som partierna också lovat, ser inte heller Knivsta.nu någon möjlighet till under nästa år.
Varför vill ni ha en arena?
– Vi tycker det är en nödvändig satsning med tanke på att kommunen snart kommer att få 600 fler grundskolelever än i dag. Om vi inte satsar på fritidsaktiviteter så kommer vi i stället att få sociala kostnader genom ökad skadegörelse och ungdomar som mår dåligt och drar omkring, säger Lennart Lundberg.
Samtidigt poängterar han att Knivsta.nu inte tycker att satsningen på arenan är viktigare än skolorna.
– Men vi är övertygade om att båda satsningarna går att kombinera.