Chefen gick vidare och anmälde missförhållandet som en så kallad lex Sarah-anmälan, det vill säga den skyldighet som vårdpersonal har att själv anmäla missförhållanden i vården.Chefen beslutades också att den personliga assistenten med omedelbar verkan fick sluta sitt arbete inom vård och omsorg.
Under kommunens efterföljande utredning har den personliga assistenten berättat att kunden först slog henne i ryggen med knytnäven. Det var därefter som den personliga assistenten ilsknade till och tog strypgrepp på kunden. Hur länge strypgreppet pågick eller hur hårt det var, framgår inte av utredningen.
Men vid nästa samtal med kommunens utredare uppger den personliga assistenten att det inte var ett strypgrepp, utan att personen tryckte en eller båda händerna mot kundens bröstkorg upp mot halsen men inte på halsen.
Kommunens beslut blev att medarbetaren inte får arbeta kvar inom vård och omsorg och att händelsen ska polisanmälas.
Bakgrunden till beslutet är att de personer som har assistenter ofta är i en beroendeställning och att personlig assistent i många fall är ett ensamarbete.
Redan innan händelsen inträffade hade den aktuella arbetsgruppen under drygt ett år fått handledning i bemötande, etik och metoder för hur de ska arbeta med olika kunder. Handledningen syftar till att förebygga just missförhållanden inom omsorgen och vården.