Nyårsdagen är en extra stressig dag för en pizzabagare. Många är sugna på en pizza eller två efter nyårsfirandet dagen innan, och på Pizzeria Il Forno i Alsike kan vändetiden vara upp till en och en halv timme när det är som värst. Nu pågår dessutom en pandemi, och det finns en oro för att det ska bli trängsel under dagen.
– Vi är oroliga att folk ska samlas, vi hoppas att det är fint väder så att alla kan vänta utomhus, säger Mustafa Kara, ägare till Pizzeria Il Forno.
I vanliga fall tar pizzerian in extrapersonal under nyårsdagen för att hantera det ökade trycket. I år ska de ta in ytterligare förstärkning, så att de kunder som inte vill hämta pizzan inomhus ska kunna få ta emot den utanför lokalen. Mustafa Kara vill även att människor som kommer till pizzerian ska tänka på att hålla avstånd. Det kan också vara bra att ha framförhållning och beställa pizzan i god tid.
– De flesta kommer mellan klockan 16 och 19, då är det kaos. Man lägger inte ner luren på hela den tiden, säger han.
Mustafa vill också att alla kunder ska ha överseende med Sveriges alla pizzabagare på denna stressiga dag. De senaste 15 till 20 åren har han märkt att det är allt fler som väljer att äta pizza på nyårsdagen.
– Det har blivit en tradition i Sverige. Vi kämpar på, säger Mustafa Kara.