Vid Samhällsutvecklingsnämndens arbetsutskotts senaste möte meddelade förvaltningen att den nya översiktsplanen, som skulle vara klar till 2017, inte kommer omfatta landsbygden. Dessutom beslutade kommunstyrelsen vid sitt senaste möte att skjuta upp arbetet med detaljplaner på Knivstas landsbygd.
Boo Östberg (C) är mycket kritisk och kallar besluten för landsbygdsfientliga.
- Hela Knivstas landsbygd läggs i malpåse i och med att det enbart är detaljplaner inom Knivsta och Alsike tätort som prioriteras. Det innebär att var fjärde Knivstabo inte får ta del av samhällsutvecklingen. Det är förödande, säger Boo Östberg.
Spelar två års försening så stor roll?
-Ja, i högsta grad. Argumentet för beslutet var att det är tillfälligt. Det pågår arbete med mängder av detaljplaner. Det tillkommer ungefär fem planansökningar per år. Konsekvensen riskerar därför bli en hög med detaljplaner. Och ökar man inte planresurserna kommer det inte finnas några resurser över till landsbygden 2019 eller 2022 heller, säger han.
Exempel på detaljplaner som påverkas är Ekhamn, Spakbacken och i Lagga kyrby.
Från Socialdemokraterna riktas kritik mot att översiktsplanen försenas.
– Det är mycket allvarligt att ett så viktigt dokument försenas. Det är översiktsplanen som styr var vi ska bygga, vad som ska byggas, om det ska vara stadsbebyggelse, vägar och så vidare. Vi Socialdemokrater vill ha en politisk styrning av bebyggelsen. Nu riskerar de besluten hamna på byggherrarnas bord, säger Anders Grönvall (S).
Kommunalrådet Klas bergström (M) säger att översiktsplanen inte är senarelagd men att det finns en osäkerhet om tidsplanen kommer att hållas.
– Under alla omständigheter innebär inte en försening att vissa beslut hamnar på byggherrarnas bord. Det är fortfarande kommunen som äger beslut om detaljplaner, säger Klas Bergström.
Han säger att orsaken till beslutet om planhanteringen är resursbrist och att det inte är någon politiker som vill avbryta planläggningen av landsbygden, men att 10 av 11 ledamöter i kommunstyrelsen anser att det är prioriterat att fortsätta utvecklingen av tätorterna Knivsta och Alsike.
– Vi arbetar med att få fram mer resurser. När vi har tillräckligt med resurser för att säkerställa det kan vi också återuppta arbetet utanför tätorten. Bedömningen är att det inte kan ske förrän tidigast 2019, säger Klas Bergström.