– Vi skriver till tonårsföräldrarna eftersom de är de viktigaste personerna i tonåringarnas liv, även om det kanske inte alltid verkar så i stunden, säger Malin Eriksson, folkhälsostrateg på Knivsta kommun.
Enligt landstingets statistik dricker de flesta inte alls i årskurs 7, medan ungefär var femte flicka och var tionde pojke i åk 9 berusningsdricker en gång per månad eller oftare. I Knivsta har det totala drickandet ändå minskat bland ungdomar under senare år, vilket kan bero på de återkommande informationsinsatserna.
– Nu är det snart skolavslutning och sommarlov. Vi vill agera förebyggande och för att föräldrarna ska hinna tänka till så skickar vi ut brevet redan nu, säger Malin Eriksson.
Det de vill förebygga är att ungdomarna råkar ut för oskyddat eller oönskat sex, minnesluckor, bråk, olyckor och våld då de dricker alkohol.
– Genom att få ner berusningsdrickandet minskar brottsligheten och risken för att fler börjar med droger. Jag brukar säga att man blir inte direkt smartare av att dricka 4–5 öl. Man kanske gör saker man får leva med hela livet, som man inte hade gjort om man inte druckit, säger Ulf Lundgren, biträdande närpolischef i Knivsta och Uppsala.
Ulf Lundgrens och Malin Erikssons budskap till föräldrarna är främst att de inte ska köpa ut, kolla att inte äldre ungdomar köper ut samt att inte låta ungdomarna smaka på alkohol hemma.
- Mitt råd till tonårsföräldrar är att prata med andra föräldrar och försöka komma överens om gemensamma regler, säger Malin Eriksson.