Protester mot att ta bort tågstopp

När SL börjar köra pendeltåg mellan Stockholm och Uppsala så kanske SJ inte kan hålla samma turtäthet längre. I högtrafik finns det inte plats för fler tåg på spåren än i dag.

Foto: Pelle Johansson

Knivsta2011-04-28 10:07

Politiker i Knivsta har reagerat starkt på att det inom SJ nu också förs diskussioner om att sluta stanna tågen i Knivsta och Märsta. Detta efter att SL-pendeln ersätter Upptåget för att trafikera sträckan Uppsala, Knivsta, Arlanda, Märsta och Stockholm med start i december 2012.
– Det skulle verkligen bli katastrof för Knivstaborna om SJ-tågen då skulle sluta stanna här. Tanken med SL-tåget var ju att förbättra kollektivtrafiken, inte att försämra den, säger Lennart Lundberg (KNU), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han representerade tillsammans med trafikplanerare Mats Eriksson nyligen Knivsta kommun vid ett planeringsmöte mellan SJ, kommunerna och de två landstingen.

Den största fördelen för pendlare från Uppsala och Knivsta med den nya SL-sträckan är att de som arbetar i Sollentuna och Kista kan åka tåg hela vägen.
– Men det var inte meningen att pendeltåget skulle ersätta SJ-tågen. De flesta i Knivsta och Märsta pendlar ju till Stockholm eller Uppsala och alla kommer inte att vilja ta pendeltåget som tar längre tid att åka med, säger Lennart Lundberg.

Än är inga tidtabeller klara, men i dag tar det cirka 28 minuter med tåg från Knivsta till Stockholm. Med pendeltåget, som förmodligen blir billigare att åka med, kan restiden till Stockholm bli drygt 40 minuter.
– I Knivsta tågpendlar en ovanligt stor del av befolkningen. Lägger man sedan till alla som stiger på i Märsta och alla Sunnerstabor som parkerar här så är det många nuvarande resenärer och nya kunder som SJ skulle förlora om de väljer att inte stanna här, säger Lennart Lundberg.

Jan Kyrk, regionchef på SJ, svarar att de inte kan säga något konkret om vad som händer i framtiden.
– Vi räknar med att fortsätta att köra mellan Stockholm och Uppsala, men inget är säkert i dagsläget. Vi vet exempelvis inte om vi kommer att ha samma turtäthet på sträckan i framtiden, säger Jan Kyrk.

Bakgrunden till den stora osäkerheten hos SJ är att spåren öppnats för nya aktörer. De som får tillstånden börjar köra i december i år.
– Därför vet vi inte hur SL planerar sina turer och hur vi ska lägga våra tidtabeller. Men eftersom det redan i dag inte går att köra fler tåg i högtrafik mellan Stockholm och Uppsala så kommer kanske vår turtäthet att påverkas, säger Jan Kyrk.

SJ och SL har ingen dialog eftersom de konkurrerande bolagen inte bör göra upp tågtider sinsemellan, utan alla parter ska vända sig till Trafikverket som avgör både vilka tågbolag som ska anlitas och vilka tider de får köra sina tåg.
– Vi på SJ har i grunden inget emot konkurrensutsättning, men innan konkurrensen kan starta så måste man skapa utrymme på spåren för fler aktörer. Annars blir det bara byte av operatör på olika sträckor och resenärerna får ändå inga alternativ att välja mellan, säger Jan Kyrk.

När Trafikverket ska välja bolag handlar ett av kriterierna om att den som kan köra snabbast på en sträcka har fördel. Kanske kan det vara bakgrunden till att några inom SJ diskuterat att ta bort tågstoppen i Knivsta och Märsta.

Men Jan Kyrk vill inte bekräfta att det finns sådana planer och han poängterar att det i dagsläget inte finns några förslag om ändring av turtätheten.
– Vi vet inget konkret om vad som kommer att hända i december, utan vi avvaktar nu Trafikverkets beslut. Vi kanske inte får en enda avgång mellan Stockholm och Uppsala, men det troliga är att vi får det eftersom det är dyrt att köra tågtrafik utan samma skattesubventioner som exempelvis Upptåget och SL-tågen har, säger Jan Kyrk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om