Protester mot flytt av vattenrening
Knivsta kommuns intresseanmälan om att få ansluta sig till Käppalaverket på Lidingö uppskattas inte av alla. En lantbrukare tycker att det vore vettigare att lägga slammet på åkrarna i kommunen eller att på orten återvinna biogas ur slammet.
- Att skicka centralortens avloppsvatten i en tunnel till Käppala är bara en av flera möjligheter för oss. Först om 10-15 år kommer vi att behöva ett nytt reningsverk, men det gäller att vara ute i god tid för att man ska hitta bästa möjliga lösning, säger kommunalrådet Göran Nilsson (M) om det tidigare beslutet.
De Knivstabor som förespråkar att avloppsslammet i stället läggs på åkrar i trakten eller att man anlägger en egen biogasanläggning, tycker att det är onödigt att Knivstas avloppsvatten ska fraktas flera mil, ända bort till Käppala.
Samtidigt var återvinning ett av politikernas viktigaste argument för att ta med en förlängning av Käppalatunneln som ett av alternativen i utredningen om Knivstas framtida avloppsrening.
- En av fördelarna med Käppala är just att man där kommer att få goda möjligheter att återvinna energi och att man där kan ta hand om exempelvis läkemedelsrester i avloppsvattnet. Det är lättare att åstadkomma sådant i ett större reningsverk än i ett mindre, säger Göran Nilsson.
Samtidigt säger han att Knivsta kommun i vissa delar av kommunen även funderar på att starta återvinning av avloppsslam och fosfor. Östuna är ett av de områden som troligen kommer att förtätas med fler bostäder i framtiden. Här kan kommunens representanter tänka sig ett samarbete med just lantbrukare kring avloppsfrågan, enligt Göran Nilsson.
- Om det byggs cirka hundra nya bostäder där så skulle ett avloppsprojekt med uppvärmning och jordförbättring kanske kunna genomföras. Även i fler områden utanför tätorten skulle man kunna tänka sig liknande lösningar, säger Göran Nilsson.
Alternativen för tätortens avloppsslam är dock mer begränsat, enligt honom. Ett alternativ till Käppalaverket kan vara att bygga ett nytt, eget avloppsreningsverk. Mikael Medelberg på Roslagsvatten AB, som sköter vatten- och avloppsnäten i Knivsta, har tidigare sagt så här till UNT:
- Tekniskt sett är det för Knivstas del inte komplicerat att ansluta sig till Käppalaverket. Sigtuna är redan med och har en ledning som Knivsta kan ansluta sig till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!