Protester stoppar inte kyrkans skola

Svenska kyrkan har fått tillstånd för att starta förskola och grundskola i Alsike. Mot detta protesterar flera föräldrar som anser att Svenska kyrkan fått en positiv särbehandling av kommunen.

Knivsta2010-01-13 07:00
S:t Maria Alsike är som UNT tidigare rapporterat ett stort byggprojekt där tanken är att unga ska integreras med gamla. Skolan och förskolan byggs just nu i hörnet av Vrå skogsväg och Brunnbyvägen. Här blir bland annat plats för 200 barn.
- En huvudtanke med projektet är integration, att motverka ålders- och socialsegregation. Alsike är mycket åldershomogent så en tanke är att en del mor- och farföräldrar här kan få en möjlighet att flytta närmare sina barnbarn, säger Erik Eckerdal, projektledare och komminister.

Men under senare tid har föräldrar från Myrstackens kommunala förskola protesterat emot att deras barn kanske måste flytta från Myrstacken till kyrkans nya skollokaler.
Bland annat vill inte föräldrarna att deras barn ska samdisponera matsal med mera med kyrkan. Detta eftersom det kan finnas religiösa inslag som kors och andra symboler i lokalerna.
Föräldrarna tycker också att det är fel att kommunen genom ett avtal hjälper kyrkan med deras lokaler, fastän det handlar om pengar som Knivstaborna har betalat i kommunalskatt. Föräldrarna anser också att det var konstigt att utbildningsnämndens politiker särskilt beslutade att inte skicka med avtalet till Skolinspektionen.

Men Skolinspektionen som har fått in en anmälan från föräldrarna, har nu beslutat att inte vidta några åtgärder mot Knivsta kommun. Skolinspektionen svarar att kommunens garantier om att hyra lokalerna om kyrkan vill avveckla sin skola, inte faller under deras tillsynsansvar. Inte heller att kommunen har åtagit sig att betala full ersättning för ett visst antal elever i skolan första året (oavsett hur många som går där) är något som Skolinspektionen anser ingår i deras tillsynsansvar.
@3a Text ui:"En kommuns eventuella positiva särbehandling av en viss enskild verksamhet faller inte inom Skolinspektionens tillsynsansvar" står det i beslutet och föräldrarna hänvisas i stället till länsrätten för att prova lagligheten i kommunens avtal med Knivsta pastorat.

Däremot har Skolinspektionen berört föräldrarnas synpunkter om varför Knivstas politiker valde att inte skicka med avtalet mellan Svenska kyrkan och Knivsta kommun till Skolinspektionen när frågan om ett tillstånd för skolan skulle avgöras.
Undervisningsråd Joakim Öberg på Skolinspektionen förklarar Skolinspektionens beslut om att inte vidta några åtgärder så här:
- Det handlar om en rad missförstånd. Det Skolinspektionen vill ha svar på från kommunen är bara om de har något emot en etablering av en ny skola. Svarar de att det är okej med en ny skola så blir skolan berättigad till bidrag, säger Joakim Öberg som har varit med och beslutat om föräldrarnas anmälan.

Vad det gäller beslutet om att lämna tillstånd för skolan så påverkades inte handläggningen av avtalet mellan kommunen och Knivsta pastorat.
- Och det var inget "hemligt" avtal. Handläggarna fick redan från början protokollet där det stod att avtalet inte skulle skickas med, säger Joakim Öberg, på Skolinspektionen om varför inspektionen lämnar föräldrarnas anmälan utan att vidta några åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om