Anders Hedstam, en av de ansvariga för räddningscentralen i Stockholms län, svarar.
– Vi har ingen policy emot att använda tjänsten, men vi använder den bara de gånger vi verkligen har behov av den. Det är samma sak med den larmsignal vi kan besluta ska tjuta över ett område vid fara, säger Anders Hedstam.
Han var inte med om att fatta besluten vid explosionen och branden i Agas anläggning i Knivsta 6 augusti, men anser att det var riktigt att inte sända ut ett varningsmeddelande till allmänheten genom radio och text-tv.
– Det finns inget krav på att vi måste använda oss av VMA, utan de som arbetar med olyckan får avgöra nyttan av tjänsten från gång till gång. Den här gången skötte vi utrymningen genom att knacka dörr, säger Anders Hedstam.
Han anser också att medier som UNT och radio Uppland genom vanliga nyhetssändningar, tidningar och web ändå fick ut den information som behövdes på ett bra sätt.
– Vi tycker inte att man behöver skrämma upp folk i onödan. Och om man exempelvis väljer att sätta i gång tutorna så måste man kunna matcha det stora informationsbehov som sedan följer. Men självklart sätter vi i gång tutorna eller går ut med VMA-meddelanden om folk är i akut fara, säger Anders Hedstam.
Han uppskattar att räddningscentralen i Stockholms län, där brandförsvarsförbundet Attunda och Knivsta ingår, brukar använda tjänsten VMA i genomsnitt två gånger per år.